Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P Jon Klette – en av de aller, aller beste!

Det var utrolig trist og få budskapet om at saksofonisten, orkesterlederen, organisatoren og saksofonisten Jon Klette var gått bort.

Jon var en person som levde i nuet, og som hadde kommet seg opp av grøfta og problemene han slet med flere ganger.

Som musiker var han en knallhard kritiker av det useriøse. Han startet gruppen Jazzmob i 1998, som gjorde flere strålende plater og konserter, bl.a. «The Truth», «Infernal Machine» og «Pathfinder». Han hadde sitt eget plateselskap, Jazzaway, som utga en rekke spennende plater gjennom noen år.

Han startet også sitt Crimetime Orchestra, med blant andre Bugge Wesseltoft, Bjørnar Andresen, Ingebrigt Håker Flaten, Kjetil Møster, Paal Nilssen-Love, Sjur Miljeteig og Vidar Johansen, og hans samarbeid med saksofonisten Sonny Simmons (bildet) var nesten legendarisk. Sammen gjorde de, etter flere års planlegging konsert under Oslo Jazzfestival med Crimetime Orchestra og Kringkastingsorkesteret (KORK). Dette verket er dokumentert på platen «Atomic Symphony», som ble utgitt på Jons selskap Jazzaway i 2009.
Jon var et eget leksikon når det gjaldt jazzkunnskap. Han hadde den totale oversikten over alt som foregikk på jazzarenaen på 60- og 70-tallet, og han var aldri redd for å si sin mening om det som ble presentert av musikk.

Jeg husker en gang han var «offer» i en blindebukk, hvor han ikke bare kjente alle sporene jeg spilte, men han kunne også fortelle hvilke mikrofoner som var brukt i studio.
Personlig regnet jeg Jon som en god venn og samtalepartner. Selv om man ikke traff han så ofte, så visste man at når man møttes, så var det alltid hjertelig og hyggelig.
Han hadde store planer om å gjenoppta arbeidet med Crimetime Orchestra. For et par år siden jobbet han iherdig med nytt stoff for bandet, som han ville gjøre en større turné med i Europa. Han mente publikum fortjente å få høre bandet med noen av de beste og mest kreative, norske jazzmusikerne. Men det rakk han ikke. Dessverre!

Klette slet i mange år med rusproblemer, men var en av de som klarte seg i mange år. Sist gang jeg hørte han spille konsert, var med Jazzmob under en flott konsert på Tampere Jazz Happening i 2010.

Jeg er sikker på at vi er mange som vil savne det fine smilet ditt, Jon, og all kunnskapen din og de gode samtalene. Og ikke minst din vilje til å ofre det meste for å få de prosjektene du brant for gjennom.

For i underkant av et år siden fikk jeg en epost fra Sonny Simmons sitt plateselskap i Frankrike, som kunne fortelle at Sonny Simmons gjerne ville snakke med Jon før han selv sa takk for seg. Jeg formidlet kontakten videre, og det siste jeg hørte fra Jon var via en melding hvor han kunne fortelle at han hadde tatt kontakt med Simmons, og at de hadde hatt en fin samtale.

Men så var det altså du som skulle ryke først, Jon. Nå kan du hilse på alle heltene dine i jazzhimmelen, diskutere soliene deres på den og den konserten, diskutere fliser med Albert Ayler og komposisjon med Mingus. Du kan fortelle hvilke spor Miles gikk seg vill og lære noen knep fra Coltrane. Og så kan du gjøre klart for Simmons til han kommer etter. Og forhåpentligvis må du vente en stund, men den ventetiden klarer du nok å fylle med alle de andre musikerne i jazzhimmelsens jam session.

Hvil i fred, Jon! Og kos deg på jamem! Vi vil minnes deg i dag, med å spille platen «Electro Gravity», den siste utgivelsen som kom med deg, selv om den ble innspilt allerede på begynnelsen av 2000-tallet, under en konsert på Herr Nielsen i Oslo. Her spiller du strålende altsaksofon sammen med Jørn Øien på keyboards, Per Zanussi på bass og Paal Nilssen-Love på trommer.

Tekst og foto: Jan Granlie

2 Responses to “R.I.P Jon Klette – en av de aller, aller beste!”

 1. Kjell Johansen

  KANSKJE ETT AV DE KORTESTE VENNSKAPENE FOR JON?
  For ganske kort tid siden ble jeg lagt inn på Lovisenberg sykehus. KOLS-forverring infeksjon. Kom på rom med en jeg ikke kjente, nemlig Jon. Vi fant tonen fort selv om vi var ulike også. Men vi kom inn på musikk og da jazz og Jon ga meg noen gullkorn og gullnavn for å si det sånn. Først tvilte jeg litt, jeg innrømmer det. For det ble en veldig åpen tone mellom oss, ikke minst når jeg kunne fortelle at min sønn på snart 18 år var iferd med å starte sitt band nr 3 og at jazzen var en del av hans musikkopplevelse fra starten av. Da opplevde jeg den engasjerte Jon også om seg selv og sine problemer utover det med Kols nå.
  Han ville møte sønnen min sa han og fortelle om livets harde realiteter og hva han som ung musiker måtte passe seg for. Og Jon strålte som ei sol da sønnen min kom innom meg og hilste på han og de ble enige om å møtes på sensommeren. Jon ville gi sønnen min den siste utfgivelsen og ta den alvorspraten,men han ville også ta med sønnen min på søndagsjamen på Herr Nilsen når det ble mulig.
  Han lovet også å komme på den første konserten til sønnen min 17 september selv om det ble mer soul og funk med det nye bandet.
  Før det skulle Jon en tur til Rosendal og ordne noe. Jeg sendre sms og ba Jon ta vare på det beste i seg. Tenk nye lunger som vi snakket om skrev jeg og jeg fikk svar at han straks var fremme der og han takket for sms.
  Så ble jeg lagt inn igjen fredag sist uke og kom ut idag tirsdag.
  Satte meg med avisen og ser også på den tunge siden med dødsannonser. Da så jeg navnet Jon Klette——. Det stoppet helt opp for meg. Så ropte jeg på sønnen min og lot han se den siste sms jeg sendte fra sykehuset nå på søndag ettermiddag før jeg ga han avisen. For meg kom tårene,mens sønnen min satte seg ved hammondorgelet og spilte stille noen minutter.
  Kjære dere alle hans familie og venner. Dette ble mange ord om et veldig kort vennskap. Men det er fordi jeg faktisk mener å kunne si at jeg på den korte tiden fikk så mange sider av Jon tett inn på meg. Den åpne Jon, Den ville Jon. Protestanten Jon.Levemannen Jon. Men samlet sett mennesket og den også finslepne Jon.
  Musikeren rakk jeg og min sønn Alexander ikke å bli kjent med, men vi vil forsøke å finne Jon der også. Sønnen min er på ferie den dagen han begraves,men jeg skal prøve å komme om helsa tillater det.
  Uansett Jon så var vi med deg den aller siste delen av reisen her.
  Vi håper du finner fred og ro,men ikke minst musikkglede i i en annen «verden».
  Takk for at vi ble kjent.

  Svar
 2. lars granlund

  Takk, Jon! R.I.P.

  Svar

Skriv et svar