Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Lasse Lystedt

Den svenske ventiltrombonisten, festivalgründeren og hedersmannen Lars Erik William Lystedt ble født den 12. desember 1925 i Umeå. Han var svensk jazzmusiker, arrangør, bartender og festivalgründer, og begynte å spille trompet da han var seksten år, men gikk senere over til å spille ventiltrombone. Han kom tett på jazzmusikken allerede på 40-tallet, da han som servitør på Amerika-linjen fikk mange muligheter til å besøke jazzklubber i New York og andre byer i USA

Lystedt begynte tidlig å spille bebop sammen med Umeå-musikere som Ray Carlsson (bass) og Stig-Ola Öberg (trommer). I årene 1959–1961 vant Lars Lystedts kvintett – nå med Sten Öberg på trommer – jazzkonkurransen på jazzfestivalen i Kramfors, og i 1967 vant bandet på jazzfestivalen i Zürich. I årene 1966–1970 jobbet han som oversetter og tekstforfatter på den svenske utgaven av bladet Mad. Han var også svensk korrespondent for det amerikanske jazzmagasinet Downbeat fra 1969 til 1999.

Han satt i juryen for Melodifestivalen 1972, og i 1968 grunnla han Umeå Jazzfestival, som allerede første året hadde besøk av Dexter Gordon. Festivalen ble en sterkt medvirkende årsak til å plassere Umeå på jazzens verdenskart. Mens Lystedt drev festivalen, ble den besøkt av mange av jazzens største navn, inkludert Ella Fitzgerald, Miles Davis, Duke Ellington og Louis Armstrong. Han sluttet som ansvarlig for festivalen i 1984 – men opptrådte også med bandet sitt ved 50-årsjubileet i 2017.

Som musiker gjorde han seg bemerket både som medlem og bandleder, blant annet i Umeå Big Band og i de mange mindre gruppene han ledet i løpet av 1960-årene, ofte sammen med Berndt Egerbladh som pianist og komponist.

Lystedt har utgitt flere plater, og debuten kom med «Fanfar!» på Jazz rec. I 1962, og den siste, «Live at the Apple» på ut på Omea i 1997. Han fikk flere priser for sitt arbeid for jazzen i Umeå, så som «Minervabelønningen», Umeå kommunes kulturstipend (1995), han ble hedersdoktor v ed Umeå universitet i 1997 og i 1998 fikk han «Konungens guldmedalj av 8:e storleken». I de senere årene har de vært en aktiv kampanje i hjembyen for å gjøre han til hedersborger av Umeå, uten at de noen gang fikk gjennomslag. Men slike ting er det jo mulig å gi til personer som ikke er med oss lenger, så kanskje en dag …

Personlig traff jeg Lystedt siste gang under Umeå Jazzfestival i oktober i fjor, hvor han stadig var en ivrig deltager på festivalen han var «far» for.

Lasse Lindstedt døde for få dager siden.

Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar