Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Tony Bennett

Vokalisten Tony Bennett, eller Anthony Dominick Benedetto, ble født den 3. august 1926, og forlot vår verden den 21. juli i år. Han mottok en rekke utmerkelser, inkludert 20 Grammy Awards, en Lifetime Achievement Award og to Primetime Emmy Awards.Han ble utnevnt til en NEA Jazz Master og en Kennedy Center Honoree og grunnla Frank Sinatra School of the Arts i Astoria, Queens.Han solgte mer enn 50 millioner plater over hele verden og fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Han kjempet i sluttfasen av andre verdenskrig som infanterist i den amerikanske hæren. Etter krigen utviklet han sin sangteknikk, signerte med Columbia Records og hadde sin første hitlåt med «Because of You» i 1951. I 1953 fulgte han opp med «Rags to Riches». Deretter gikk han mer og mer over til å bli jazzvokalist.

Han nådde et kunstnerisk høydepunkt på slutten av 50-tallet med album som The Beat of My Heart og Basie Swings, Bennett Sings.

I 1962 spilte han inn sin signaturlåt, «I Left My Heart in San Francisco». Hans karriere og personlige liv opplevde en lengre nedtur under høyden av rockemusikk-æraen. Bennett iscenesatte et comeback på slutten av 80- og 90-tallet, fikk gullplater igjen og beveget seg mot MTV-generasjonen, samtidig som han beholdt sin musikalske stil. Gjennom hele livet sang han flere duetter og organiserte konserter med mange av de største amerikanske og utenlandske vokalistene, inkludert Frank Sinatra, Dean Martin, Connie Francis, Vicente Fernández, Elena Zagorskaya og Amy Winehouse, og sist, men ikke minst med Lady Gaga.

Bennett fortsatte å skape populære og kritikerroste utgivelser helt inn i det 21. århundre.

Han tiltrakk seg fornyet anerkjennelse sent i karrieren for samarbeidet med Lady Gaga, som begynte med albumet Cheek to Cheek i 2014, og de to turnerte sammen for å promotere albumet gjennom 2014 og 2015. Med utgivelsen av duoens andre album, Love for Sale i 2021. Bennett slo Guinness verdensrekord for den eldste personen som ga ut et album med nytt materiale, i en alder av 95 år og 60 dager.

I februar 2021 ble det kjent at Bennett hadde fått Alzheimers i 2016. Og selv om det tok lang tid før sykdommen preget han altfor mye, fortsatte han å spille inn, turnere og opptre til han trakk seg fra konserter på grunn av fysiske utfordringer, noe som ble annonsert etter hans siste konserter den 3. og 5. august 2021, i Radio City Music Hall.

Tony Bennett opptrådte første gang i Norge under Nobelkonserten i 2004. Han og hans kvartett holdt konsert den 8. august 2012 i Operaen under Oslo Jazzfestival. Og sammen med Lady Gaga spilte han også på Copenhagen Jazz Festival.

Skriv et svar