Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P Zbigniew Namysłowski

Den polske saksofonisten, multiinstrumentalisten, komponisten og arrangøren Zbigniew Namysłowski ble født den 9. september 1939 i Warszawa. Han er utdannet ved musikkskoler i Kraków og Warszawa, der han lærte å spille piano og deretter cello. Han debuterte i 1957 i Student Club Hybrydy og deretter på Jazz Music Festival i Sopot. Han spilte trombone i flere polske dixieland-band, men etter å ha oppdaget den moderne jazzen, begynte han å spille altsaksofon. Han gjorde konserter og turneer i de fleste europeiske land og i USA, Canada, India, Australia, New Zealand, Cuba, Mexico, Brasil, Kuwait og Sør-Afrika. Han spilte inn nesten 30 plater i eget navn. På den tiden Namysłowski hadde sin glansperiode, var det ikke så vanlig at polsk jazz ble utgitt utenfor Polen, men flare av Zbigniew Namysłowskis plater ble det, blant annet, «Lola» fra 1964, som var den første polske platen utgitt i utlandet og «Song Of The Pterodactil» med trommeslageren Tony Williams. Platene «Winobranie» (1973) og «Kuyaviak Goes Funky» (1975) ble superjazz-hits i Polen, og ble kåret til tidenes beste plater innen polsk jazz.

Han debuterte som jazzpianist i 1955 med bandet Five Brothers som ble startet på Hybrydy studentklubb. Et år senere ble han med i Mieczysław Wadeckis amatør-dixieland-band som trombonist, og gikk derfra til Modern Dixielanders, bandet til pianisten Witold Krotochwil. I 1957 ble han med i Modern Combo, bandet til Krzysztof Sadowskis, som cellist, og dukket opp sammen med dem på jazzfestivalen i Sopot. Han vente tilbake til trombonen i 1958, og samarbeidet med bandet Hot Club Melomani, som han spilte med på den første jazzkonserten noensinne på National Philharmonic i Warszawa. Han deltok også i det første etterkrigsbesøket til Vest-Europa med polske jazzmusikere.

I de påfølgende årene samarbeidet han med flere polske band så som Polish All Stars, Modern Dixielanders, Traditional Jazz Makers, New Orleans Stompers og Modern Jazz Group.

Han begynte å spille altsaksofon som snart skulle bli hans ledende instrument. Han var med Andrzej Trzaskowskis band, The Wreckers, til 1963, og reiste til USA og var med på de første amerikanske konserter med et polsk jazzband, og spilte på Newport-festivalen i 1962. Deretter startet han sitt første store band, Jazz Rockers, i 1961, og flere band i de påfølgende årene (hovedsakelig kvartetter og kvintetter), og jobbet med polske og internasjonale musikere som Włodzimierz Gulgowski, Tadeusz Wójcik, Czesław Bartkowski, Adam Matyszkowicz, Janusz Kozłąg, Roman Dyląowski, Jon Christensen, Stanisław Cieślak, Tomasz Szukalski, Paweł Jarzębski, Kazimierz Jonkisz, Wojciech Karolak, Sławomir Kulpowicz, Janusz Stefański, Kuba Stankiewicz, Darek Oleszkiewicz, Jose Torres, Janusz C Skowzerad, Less Skowzerad, Mobigni, Skowzerad, Lesbiz, Skowzerad og Zürz.

I 1978 reiste han til USA hvor han ga konserter hovedsakelig med Michał Urbaniak og Urszula Dudziak, og returnerte til Polen først to år senere. Han spilte i Polish Radio Jazz Studio, med Chałturnik Association in Support of True Creativity (SPPT Chałturnik), Jan Ptaszyn Wróblewskis gruppe i tillegg til å jobbe med Novi Singers under deres turné i India, New Zealand og Australia, og bandene Niebiesko – Czarni og Niemen Enigmatic. Han spilte på alle de store jazzfestivalene i inn- og utland, for eksempel spilte han på nesten alle Jazz Jamborees i hjemlandet.

I alt har han spilt over hele Europa og i USA, Canada, India, Australia, New Zealand, Israel, Cuba, Mexico, Brasil, Kuwait og Sør-Afrika.

Han har vært komponist siden 1960-tallet, og han likte å kombinere jazz med etnisk og klassisk musikk. De siste årene har han spilt inn CDer med jazzversjoner av musikken til Wolfgang Amadeus Mozart («Mozart in Jazz» i 1999, «Mozart Goes Jazz» i 1999, og «Jazz & Folk – Namysłowski Quartet & Górale», i 2000.

I 2007 mottok han en «Gold Gloria Artis»-medalje for sin innsats for den polske kulturen. I 2009 ble han tildelt «Golden Fryderyk» for sitt enestående bidrag til polsk jazzmusikk.

Zbigniew Namysłowski døde den 7. februar i år.

Skriv et svar