Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

5 X VUUST

«Further To Fly»
AERO MUSIC, AERO013

Det er ikke hver dag man møter et familieorkester innenfor jazzen. Men i bandet 5 x Vuust møter vi fem danske musikere som er i nær familie, og alle med etternavnet Vuust. Den av de fem man sannsynligvis kjenner best, er saksofonisten Christian Vuust, som både har vært å høre på en rekke plateinnspillinger som Christian Vuust Nordic Quartet, med Den Danske Salmeduo, Northern Voices, Pauseland og i et samarbeid med pianisten Aaron Parks på den fine «Storytelling» som kom i 2015.

Pianisten Frederik Vuust, er sønn av Christian, og har markert seg godt i det danske musikklivet den senere tiden, og i tillegg til å spille upåklagelig piano, bidrar han også med fin vokal på noen av sporene på denne platen, mens vokalisten Clara Vuust er jazzvokalist med tre plater i eget navn bak seg. Bassisten Peter Vuust er cand. Scient. Ph.d., jazzmusiker, komponist og hjerneforsker (en relativt uvanlig kombinasjon innenfor jazzen), og han er professor ved Det Jyske Musikkonservatorium og på Aarhus Universitet. Og trommeslageren Mikkel Vuust studerer trommespill ved Manhattan School Of Music i New York.

Og når de innimellom møtes, har jeg en mistanke om at avstanden til instrumentene er relativt kort etter at middagen er fortært.

På «Further To Fly» tolker de 13 låter man kjenner fra Paul Simons settliste, og alt, med unntak av den tradisjonelle «Scarborough Fair» er det Simon som står ansvarlig for. Det fører selvsagt til at det ikke er noe frijazzalbum vi har får stifte bekjentskap med. Men heller kjente og kjære Simon-komposisjoner gjort i jazzvennlig atmosfære, med gode innsatser fra alle musikerne og vokalen til Clara Vuust.

Hun har en fin og behagelig stemme som ikke utfordres nevneverdig i mange krumspring opp og ned i registeret, men hun holder seg fint i et mellomregister som passer stemmen hennes godt. Den mest aktive solisten, ved siden av pianospillet til Frederik, er nok «pater familias», Christian Vuust, som står for. Han har en fin tone i saksofonen og klarinetten, og avleverer en rekke behagelige og fine solier. I tillegg liker jeg bass-spillet til Peter Vuust, som er typisk kompspill, men som fremføres på en måte som gjør musikken godt. Og bak ligger Mikkel Vuust med fint trommespill.

Låtene de har valgt fra Paul Simons settliste er nøye utvalgt. Her får vi ikke de hurtigste og mest rytmiske låtene, som for eksempel «The Boxer», men i stedet holder man seg til balladene og de rolige låtene, så som «The Teacher», «Still Cracy After All These Years», «Scarborough Fair», «Questions for the Angels» med fint klarinettspill av Christian Vuust under Frederiks vokal, «So Long, Frank Lloyd Wright»  og «Sound of Silence», som avslutter dette hyggelige familietreffet. Og hele veien er dette avslappet og fint, som tyder på lun stemning i familien Vuust, med fine bidrag fra hele familien.

Jan Granlie

Clara Vuust (v), Frederik Vuust (p, v), Christian Vuust (s, cl), Peter Vuust (b), Mikkel Vuust (dr)

Skriv et svar