Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ABEKEJSER

«Blueprint»
EGEN UTGIVELSE

Den danske kvintetten Abekejser er et band som ser framover med sin musikk. De blander hiphopens tunge rytmer med jazzens harmonier og nyanser, og det er tydelig et band som ser mot de «nye» trendene fra USA og England i sin musikk. Og selv sier de at de har latt seg inspirere av band som Jaga Jazzist, Snarky Puppy, Hiatus Kaiyote og Weather Report. Men de er svært bevisste på at dette er Abekejser-musikk og ikke noe annet.

Bandet består av Frederik Emil Bülow på trommer, Jon Dossing Bendixen på keyboards, Jeppe Lavsen på bass, Adrian Christensen på bass og Rasmus Fisker Pedersen på elektronikk. Musikken er laget av bandet i fellesskap, og hele platen er moderne produsert, og lyden er fortreffelig hele veien.

De har de senere årene blitt et relativt stort navn innenfor den nyere, dansbare, elektroniske og (litt) rocka musikken i Danmark, og jeg er ikke i tvil om at deres nye «langspiller» vil falle i god smak hos fansen.

Vi får 11 komposisjoner, som passer fremragende inn i den lettere delen av den nyere jazzen. Jeg kjenner mange som vil omfavne dette bandet og kalle det en sensasjon. Men dessverre er ikke jeg helt på samme linje i min opplevelse av bandet. Det kan kanskje komme av at jeg er blitt for gammel til slik musikk, men jeg tror det også har mer med at musikken blir litt ensformig og at det blir litt for «fesent» for meg.

Men uten at man skal gå for mye inn på de subjektive vurderingene av de de fremfører, er det ingen tvil om at det er dyktige musikere, som har en felles idé om hva de vil med musikken. Jeg er overbevist om at musikken fungerer perfekt på klubber hvor man ikke skal synke ned i en stol med en kald øl på bordet, men heller stå opp og føle musikken med hele kroppen de dansbare rytmene frambringer.

Nå kjenner ikke jeg alle forbildene til bandet. Men jeg kjenner godt til Jaga Jazzist, som jeg synes har mye mer personlighet, energi og driv i sin musikk, enn det Abekejser kommer opp med på denne platen. Så jeg velger heller en av Jaga Jazzists sine plater, i stedet for denne.

Men dette er slikt musikk som «ungdommen likar», og bør overlates til ungdommen. Vi gamlingene får klare oss med vår akustiske freejazz i stedet.

Jan Granlie

Frederik Emil Bülow (dr), Jon Dossing Bendixen (keys), Jeppe Lavsen (g), Adrian Christensen (b), Rasmus Fisker Pedersen (elec)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.