Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ACHIM KAUFMANN / IGNAZ SCHICK

«Altered Alchemy»
ZAREK 18/19

Musikken til denne Berlin-duoen kan, ifølge dem selv, beskrives som elektroakustisk: Kaufmanns blanding av tradisjonelle pianolyder, pedalekko, lydbearbeidelser og kreativ pianohåndtering, møter fint differensierte elektroniske sløyfer og lydflater som Schick skaper med platespillere, samplere og looper, Og permanent gjennom manuelle intervensjoner prosesser, forstyrrelser og kontroller. Noen ganger skaper interaksjonen inntrykk av et metainstrument der akustiske og elektroniske komponenter griper sammen på en slik måte at de knapt kan skilles fra hverandre. Det resulterer i en musikk som beveger seg stilistisk mellom Third Stream, Musique Concrète, New Music og jazz og skaper sitt eget lydbilde, som er i beste tradisjon for europeisk improvisasjon og fortsetter å utvikle det.

Om Tyskland var et foregangsland for mye av den «frittgående» improvisasjonsmusikken som kom på 70-tallet, kan man kanskje s at disse to musikerne tar denne musikken et par skritt videre med denne dobbeltCDen. Og på de to platene får vi «First Alteration» til «Eight Alteration», alt innspilt den 2. og 3. februar i 2016, men først nå sluppet på plate.

De to musikerne møttes første gang i 2015, da de var på turné i Finland med Sesetto Internazionale. Og det er tydelig at de to fant hverandre på denne turneen. Og i løpet av disse åtte delene får vi en spennende mikstur av akustiske og elektroniske improvisasjoner, hvor de to forstår hverandre på en utmerket måte. Nå kan man kanskje si at to plater med denne «frittgående» improvisasjonen kan bli litt i meste laget når man skal lytte på det hjemme via to høgtalere. Men har man god tid til å sette seg rolig tilbake, og konsentrere seg om hva de to holder på med, så oppdager man mange fine partier hvor de to kommuniserer på en fin måte, og hvor det akustiske og det elektroniske går opp i en annen enhet.

Men enkel musikk er det ikke. Mange vil nok gå så langt til å ikke kalle det musikk, men det er jeg ikke enig i. Og selvsagt skulle man vært «flue på veggen» i dette møtet mellom de to kreative musikerne. For dette er musikk man helst skal oppleve på konsert, for å få med seg den visuelle kommunikasjonen som nesten er like viktig som de musikalske eksperimentene.

Mange vil nok kalle dette mye mer samtidsmusikk enn jazz, men uansett hvilken bås man plasserer musikken, så vil vi som lyttere oppfatte det som strømmer ut av høgtalerne som relativt eksperimentelt. Fra tid til annen kan man oppleve musikk som dette i korte strekk på de beste og mest kreative spillestedene i Skandinavia, så som Klub Primi, Hærverk og enkelte klubber i Sverige. Og det er ved slike møter man får de rette inntrykkene av den musikken disse to fremfører. Men selv om man i disse nedstengte tider kun har mulighet til å høre denne duoen på plate(r), så er det verdt å «utsette» kropp og sjel for et slikt møte, for jeg tror det de fremfører vil få flere enn meg til å åpne ører, hjerne og sjel for denne typen musikalsk eksperimentering, som kan være godt for mange. Men to plater med disse eksperimentene, kan for mange, kanskje bli i meste laget.

Jan Granlie

Achim Kaufmann (p, objects), Ignaz Schick (turntables, sampler, live-elec)

Skriv et svar