Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ACOUSTIC SENCE & GLAS

«Reaching Out»
GATEWAY AJSCD-03

Noen ganger dukker det opp innspillinger fra folk du ikke ante eksisterte, og ofte overrasker de solid. Den danske konstellasjonen Acoustic Sence & Glas er en slik. Sju musikere, hvor jeg med skam å melde må si at jeg kunner kjenner til en av dem, nemlig perkusjonisten Ayi Solomon, som jeg har hørt tidligere med Pierre Dørge Jungle Orchestra og med Bo Stief Dream Band for et par uker siden. Ellers er dette en helt ukjent gjeng. I tillegg kommer sju kvinnelige sangere, som jeg selvsagt burde vite hvem var, men nei… Jeg var totalt blank helt til jeg satte på denne plata.

Det jeg vet er at dette relativt store ensemblet ledes av gitaristen John Sund og at han har med seg John Ehde (cello), Morten Lundsby (bass) og Ayi Solomon (perkusjon) i «hovedbandet Sense. Dertil kommer gjestene Rasmus Krøyer på klarnett og bass klarinett, Jon Meinild på vibrafon og Yohanier Ramon på trommer og perkusjon. Og så har vi vokalensemblet Glas i tillegg.

Bandleder John Sund er Københavner, og er autodidakt gitarist, komponist, arrangør og produsent. Han debuterte som 18-åring som solist med Radioens Big Band under leiing av Palle Mikkelborg i et verk komponert av Thomas Clausen. Og han har samarbeidet med fleire kjente danske musikere, som Mats Vinding og Jan Zum Vohrde. Han spiller med storbandet Creme Fraiche, sammen med bl.a. Thomas Clausen, Bo Stief, Bjarne Rostvold, Jan Zum Vohrde og Mats Vinding. Så dette er en musiker eg burde ha kjent til, noe eg helt og fullt tar på min kappe.

Musikken spenner fra bulgarsk vokalharmonier via litt jazz til folkemusikk og verdensmusikk. Denne sammenblandingen har skapt en, for meg, ny musikkstil, som fascinerer samtidig som jeg kunne tenke meg at bandet kunne godt enda lenger i sin eksperimentering med sjangerne. Men innimellom går de utenfor det vi kjenner fra bl.a. Angelite, som bl.a. har hatt suksess med Misha Alperins Moscow Art Trio.

Her er musikken mer variert, og det er bare innimellom at den vokale intensiteten blir slik vi har hørt fra de bulgarske damene. Men musikken er variert og fin, men, som sagt, kunne jeg tenkt meg at de hadde tatt det enda lenger ut. Men for den som vil ha et vakkert og spennende vokalensemble sammen med verdensmusikk/jazzkomp og tilbehør, bør absolutt sjekke ut denne konstellasjonen.

Favoritt: «Shifting Movements» hvor det kreative står i høysetet med flott bulgarsk sang og en svært interessant gitarsolo.

Jan Granlie

John Sund (g), John Ehde (c), Morten Lundeby (b), Ayi Solomon (perc), Rasmus Krøyer (cl, bcl), John Meinild (vib), Yohanier Flamon (dr, perc), Anne Einsensee (v – sopran), Marianne Søgård (v – sopran), Katrina Petersen (v – soprano), Tine Refsgaard (v – mezzo sopran), Marte Schau (v – mezzo sopran), Maria Kynne (v – contra alt), Else Schantz Juutilainen (v – contra alt)

Skriv et svar