Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ADAM LANE’S FULL THROTTLE ORCHESTRA

«Live in Ljubljana»
CLEAN FEED CF307CD

Jazzfestivalen i Ljubljana har etterhvert blitt et arnested for mange band og innspillinger på det portugisiske plateselskapet Cleen Feed. Det har nok sin sammenheng med at selskapets overhode, Pedro Costa, booker programmet til festivalen. Og de senere årene har det kommet mange gnistrende gode liveinnspillinger herfra. En av de seneste er med bassisten Adam Lane og hans eminente orkester.
Adam Lane kommer fra USA, og har de senere årene markert seg som en sterk stemme på det amerikanske jazzkartet. Hans plate fra 2006, «New Magical Kingdom» ble kåret til en av de 1001 beste jazzplatene som var laget av The Penguin Jazz Guide, og plata fikk fire stjerner i Down Beat. Han har studert ved Wesleyan University med selveste Anthony Braxton og ved California Institute of the Arts med Leo Smith, så skolegangen skulle det ikke være noe I veien med.
Nate Wooley spiller trompet, sammen med Susana Santos Silva. Reut Regev spiller trombone, mens David Bindman spiller tenor- og sopransaksofon, Avram Fefer tar seg av altsaksofonspillet og Matt Bauder spiller bartytonsaksofon, mens Igal Foni (trommer) og Adam Lane (bass) styrer kompet.
All musikken er laget av Lane, uten at det ser ut til å holde igjen for de kreative utspillene fra solistavdelingen.
Innspillingene er gjort under Ljubljana-festivalen i 2012, og viser til fulle at dette er en festival som ikke bare går etter de store «kjoskvelterne».
Ensemblespillet sitter som ei kule, enten musikerne følger strengt oppsatte regler, eller tar noen avstikkere til høyre og venstre. I solistavdelingen synes jeg det er de tre saksofonistene pluss Nate Wooley som utmerker seg mest, men det er som kollektiv dette fungerer best. Lane styrer «butikken» med streng og myndig tone i bassen.
Musikken har sine klare røtter i tidlig 60-tall, hvor litt større ensembler spilte musikk som virkelig svingte. Så også her, men her har man oppgradert musikken til 2013, på den måten at man lar musikerne utfordre hverandre mye mer enn tilfellet var for 50 år siden. Nok ei strålende, og ikke minst overraskende plate fra Cleen Feed.
Jan Granlie
Nate Wooley (tp), Susana Santos Silva (tp), Reut Regev (tb), David Bindman (ts, ss), Avram Fefer (as), Matt Bauder (bs), Adam Lane (b), Igal Foni (dr)

Skriv et svar