Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AKI RISSANEN

«Amorandom»
EDITION EDN1067

Den finske pianisten Aki Rissanen har de senere årene framstått som en av de mest toneangivende pianistene på den finske jazzscenen. Han er født i 1980, og er klassisk utdannet. Han har gjort flere plater i eget navn og sammen med andre (bl.a. med trompeteren Verneri Pohjola, Liberty Ship og European Youth Jazz Orchestra), og han har mottatt flere priser for sin kunst.

På «Amorandom» spiller han sammen med bassisten Antti Lötjönen og trommeslageren Teppo Mäkynen, som begge er i den finske toppdivisjonen.

Rissanen er teknisk vel skolert musiker, som kan sin nyere jazz, samtidig som han har minst en fot i tradisjonen.

Vi får ni komposisjoner – alle ført i pennen av Rissanen, og det er han som er sjefen hele veien. Men han gir også god plass til de andre musikerne, som Lötjönens fine bass-solo i åpningssporet «Pulsar». Den går over i den fine balladen «For Rainbows», hvor Rissanens komponistegenskaper kommer godt fram. Her utvikles låta fint, etter at Lötjönens bass har lagt en fin groove de andre følger.

Og slik fortsetter det. Vi får den lystige og nesten spretne «Aleatoric», «Signettes», «For Jimmy Giuffree», «Eye-Opener» og «Bird Vision», før de runder av med tittelsporet «Amarandom».

Hvis man absolutt skal sette fingeren på noe ved denne innspillingen, så må det være at litt for mange komposisjoner ligner for mye på hverandre. Det er kanskje litt for mange av låtene som går i medium tempo, slik at faren for å miste litt av konsentrasjonen er til stede.

Men uansett er «Amorandom» blitt en fin trio pianoplate, med tre musikere som med dette har tatt turen ut i den store verden.

Platen lanseres etter hvert rundt om i Europa (den offisielle datoen er 4. mars), og i trioens hjemland, Finland, kan man høre dem på den offisielle lanseringen på April Jazz Festival i Espoo den 21. april, og på Koko Jazz Club i Helsinki den 19. mai.

Jan Granlie
Aki Rissanen (p), Antti Lötjönen (b), Teppo Mäkynen (dr)

Skriv et svar