Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALBERTO PINTON

«Good Idea»
CLEAR NOW RECORDS, CNR003

Saksofonisten Alberto Pinon kommer opprinnelig fra Marghera, en industriby utenfor Venezia i Italia, men har i mange år hatt tilhold i Stockholm. Han har spilt som bandleder og sidemann siden midten av åttitallet, på alle varianter av saksofoner, klarinetter og fløyter. Hans styrer prosjekter som Alberto Pinton Trio, Alberto Pinton Noi Siamo og Alberto Pinton Sestetto Contemporaneo. Han har gitt ut seksten album med original musikk, fjorten som leder og to som medleder, med følgende konstellasjoner: Alberto Pinton Clear Now, Dog Out, Alberto Pinton Quintet, Pinton/Kullhammar/Zetterberg/Nordeson, Alberto Pinton Nascent, Alberto Pinton Noi Siamo, Alberto Pinton Sestetto Contemporaneo, Alberto Pinton Trio, Alberto Pinton Solo og den siste NUQuartetten. Han har turnert og spilt med Kenny Wheeler, John Surman, Bob Brookmeyer, Maria Schneider, Lennart Åberg, Nils Lindberg, Georg Riedel, Lina Nyberg, Kenny Werner, Norma Winstone, George Russell, Peter Erskine, Joe Lovano, Steve Swallow, Carla Bley, Adam Nussbaum, Danilo Perez, Kathrine Windfeld, Django Bates, og en rekke andre både større og mindre band, så det er en allsidig og aktiv musiker vi møter på soloutgivelsen «Good Idea». Han har drevet mye med undervisning blant annet på Musikhögskolan i Stockholm, og han har hatt en rekke «master classes» opp gjennom årene.

På den nye platen møter vi han mutters alene med barytonsaksofonen, og vi får 13 improviserte sekvenser, hvor han utforsker den store saksofonens bruksområder på en spennende måte. Pinton er en utmerket saksofonist, og å høre han alene over et såpass variert og spennende, musikalsk landskap, krever at man setter seg ned og lytter uten andre forstyrrende elementer i nærheten.

Og det begynner relativt rolig og moderne i «The Call», og fram til han avrunder med «L’Inzio» får vi være med på en kreativ og deilig mreise inn i barytonsaksofonens bruksområder.

Pinton er en utmerket utøver av instrumentet, og når vi møter han alene med hornet, får vi flere gode bevis på hvorfor han ofte foretrekkes i spennende, svenske, musikalske sammenhenger.

Sverige har jo en stolt tradisjon innenfor barytonsaksofonfaget, som startet med Lars Gullin og hvor de fleste av de saksofonspillende etterfølgerne har tatt i bruk instrumentet, så som Jonas Kullhammar og Mats Gustafsson, for å nevne kun to.

Innspillingen er gjort den 29. oktober 2020, med trombonist Mats Äleklint bak spakene. Og Äleklint vet akkurat hvordan en barytonsaksofon skal låte på plate. Derfor er lyden også utmerket på denne soloinnspillingen.

Jeg er ikke i tvil om at Pinton kan gjøre improvisasjoner alene på konsert, for eksempel i et kunstgalleri, og på «Good Idea» viser han at han er en utmerket improvisator som gir lytteren variert, kreativt og strålende spill.

Jan Granlie

Alberto Pinton (bs)

Skriv et svar