Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALIEN ENSEMBLE

«S/T»
ALIEN TRANSISTOR N40

Den norske vibrafonisten Karl-Ivar Refseth har i flere år vært bosatt i Berlin, noe som for det første har gjort han til et litt ubeskrevet navn her hjemme, samtidig som han har kommet inn «under huden» på den Berlinske jazzmusikken, og miljøet som er i verdensmetropolen.

Tidligere i år kom Micha Archer og hans band The Notwist med sitt album «Close To The Glass», som fikk gode anmeldelser, men i følge presseskrivet for «S/T» så vart ikke dette tilfredsstillende nok for Archer. Han ville også ut med sitt andre band, Alien Ensemble på plate.

Alien Ensemble er en gjeng gamle venner fra Berlin som på et tidspunkt fant ut at de ville spille sammen, og her er resultatet. Vi møter Hedmarkingen Karl-Ivar Refseth på vibrafon, Micha Archer på trompet og indisk harmonium og Andi Haberi på trommer. I tillegg har de invitert med Mathias Götz på trombone og harmonium, Stefan Schreiber på bassklarinett og saksofon, Oliver Roth på altfløyte og Benni Shäfer på bass, alle med fartstid fra Archers tidligere musikalske prosjekter.

Musikken er moderne, men ikke i nærheten av hva vi er vant til å høre fra en del friimproviserende musikere her hjemme. Personlig synes jeg det låter veldig berlinsk, hvis det er lov til å si det. Selv mener de musikken har elementer både av minimalistisk musikk til krautrock, og fra delikate brass-elementer til New Orleans. Personlig synes jeg det meste låter originalt og interessant, med røtter til den tidligere europeiske frijazzen og 60-tallets New York. Innimellom, særlig i noen av «blåserdelene», får jeg en følelse av Kenny Wheelers tidlige plater på ECM. Musikken er organisert, arrangert og henger sammen på en fin måte. Musikken skaper fine bilder i hodet til lytteren, og innimellom føles det nesten litt symfonisk.

De enkelte musikerne er med på å gjøre innspillingen spennende, men av og til litt for akademisk, etter min smak. Jeg gleder meg over Refseths fine vibrafonsoloer, og Archers fine komposisjoner, som har historien i seg, samtidig som musikerne slipper seg løs i de partiene de overlates til seg selv. Legg spesielt merke til saksofonist Stefan Screiber i tredjelåta «1». Her går det unna i frijazz med røtter i loftsjazzen fra New Yorks 60-tall!

Dette er et av mange prosjekter hvor man møter den norske vibrafonisten Karl-Ivar Refseth. Etter min mening spiller han altfor sjeldent i Skandinavia og Norden. Det er kanskje på tide at noen tar tak i det, og inviterer han, gjerne med Alien Ensemble, til en festival- og klubbrunde på hjemlige trakter?

Jan Granlie

Micha Archer (tp, harm), Karl-Ivar Refseth (vib), Andi Haberi (dr), Mathias Götz (tb, harm), Stefan Schreiber (bcl, s), Oliver Roth (altfl), Benni Shäfer (b)

Skriv et svar