Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALISTER SPENCE / SATOKO FUJII

«intelsat»
ALISTER SPENCE MUSIC

Jeg vet ikke om denne innspillingen inngår i pianisten Satoko Fujiis 60-årsjubileum, hvor hun utgir en plate hver måned hele 2018. I salt-peanuts.eu har vi forsøkt å følge henne og omtale hver «månedens plate», men tilstrømmingen av plater er såpass stor, at vi rett og slett ikke har rukket å anmelde hver måned.

Men her kommer uansett en ny plate, og en plate som er relativt forskjellig fra de vi har mottatt tidligere i år. Her møter pianisten en annen pianist, nemlig Alister Spence, som vi dessverre ikke kjenner altfor godt til fra før, men han er fra Australia, og har spilt med musikere som Myra Melford og i trio med Joe Williamson og Christopher Cantillo fra Sverige. Og han befinner seg utvilsomt nærmere den elektroniske kunstmusikken enn den streite jazzen, noe denne innspillingen viser med all tydelighet.

Vi får sju «strekk», som i hovedsak er meditative med mye bruk av diverse elektronikk. Det er Fujii som trakterer det akustiske pianoet, mens Spence boltrer seg med Fender Rhodes, som er tilsatt alle mulige lydremedier og effekter.

Dette er musikk som man må være i riktig humør og lune for å kunne sette seg inn i. Noe er minimalistisk på en nesten overlesset måte, og man skal være veldig «på hugget» for ikke å tenke på andre ting, mens platen surrer.

Platen er innspilt live på intelsat jazz club i Kiracho, Nishio i Japan den 7. september 2017. Og jeg tror jeg ville fått vel så mye ut av musikken om jeg satt i salen i Japan akkurat den dagen. Det som presenteres er fritt improvisert, uten at man kanskje hadde planlagt altfor mye på forhånd, noe som ofte kan være en kilde til suksess, mens det andre ganger kan gå helt galt.

Denne gangen synes jeg de treffer i noen av låtene, som den lyriske «Fenrir», mens andre sekvenser er et godt stykke unna det jeg finner ro nok til å få med meg, mens jeg sitter i lytteposisjon noen tusen kilometer fra begivenhetens sentrum.

Jan Granlie

Satoko Fujii (p), Alister Spence (Fender Rhodes, prep, eff)

[amazon_link asins=’B07HMLRVG8′ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’d3df7c56-dab3-11e8-b5a9-4724db26e1d2′]

Skriv et svar