Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALVARO DOMENE & BRIGGAN KRAUSS

«Live at the Firehouse Space»
ILUSO IRCD05

Altsaksofonisten Briggan Krauss kjenner vi fra band som SexMob, John Zorn, Satoko Fuji, Anthony Coleman, Rufus Wainwright, Medeski, Martin and Wood og Bill Frisell, som en integrert del av New York avant garde-scene i mer enn 20 år. Han er kjent for å utfordre altsaksofonens muligheter, og «presser» hornet til uante lyder og univers. Sammen med den spanske gitaristen og komponisten Alvaro Domene, som nylig flyttet til New York, og som raskt har opparbeidet seg et visst navn innenfor det avant gardiske jazzmiljøet i byen, har han gjort denne duoplaten live i Brooklyn den 24. juni i fjor.

Domenes nye band, Desvelo har på svært kort tid markert seg sterkt i jazzmetropolen, og viser Domenes enestående gitarspill og kreative komponering. Han har startet nye prosjekter med et tjuetalls musikere i byen, blant andre Michael Attias, Karl Berger, Teun Verbruggen, Ben Goldberg, David Binney, Andrew Drury og mange flere, hvorav duosamarbeidet mede Briggan Krauss må regnes som et av de heftigste.

Vi får to frie strekk, «Minimum Height To Ride» og «The Sophomaniac», hvor deres unike stemmer bygger på hverandres spontane musikalske ideer, med fri improvisasjon, hvor de to presser hverandre langs en tilsynelatende evig bane av kunstnerisk nysjerrighet og utforskning. De går aldri i veien for hverandre. Krauss er den som fører mest an, med Domene som et slags komp, med lange, heftige dronelignende løp. Og de lytter godt til hverandre. I alle fall lytter Domene godt til hvor Krass er på vei, noe som gjør at resultatet blir helhetlig og spennende.

Opptaket fanger mye av den intensiteten som må ha oppstått under dette liveopptaket, og om ikke brannvesenet innimellom trodde det var utrykning til en storbrand i området, så kan det ikke ha vært langt unna.

Dette er selvsagt musikk man helst skal høre live, da blir opplevelsen mye tettere og mer intens, men jeg føler at vi får et godt inntrykk av hva som skjedde denne kvelden på brannstasjonen i Brooklyn. Og det er alltid en fryd å oppleve Briggan Krauss virkelig «ta av» som han gjør her, og opplevelsen av Alvardo Domene er god. Dette er en gitarist man skal holde øyne og ører åpne for i tiden som kommer, for ikke bare er han en original og spennende gitarist, han er også svært aktiv.

Et spennende og interessant møte!

Jan Granlie

Alvardo Domene (g), Briggan Krauss (as)

Skriv et svar