Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALVIN QUEEN TRIO

«OP, A Tribute to Oscar Peterson»
STUNT RECORDS STUCD 18152

Den amerikanske trommeslageren Alvin Queen er en musiker med en lang og imponerende CV fra samarbeid med en rekke amerikanske musikere. På listen over samarbeidspartnere finner vi blant andre Horace Silver, Larry Young, Clark Terry, Dizzy Gillespie, Art Farmer, Dexter Gordon, Kenny Drew, Wynton Marsalis, Horace Parlan, Branford Marsalis, Milt Jackson, Jimmy Garrison, Johnny Griffin og Oscar Peterson, for å nevne noen.

De siste par årene har han også samarbeidet med den relativt unge, danske pianisten Zier Romme Larsen og bassisten Ida Hvid. Mange hørte de for første gang under Danish Music Award Jazz i Bremen Teater i fjor, og Stunt Records ved Søren Friis fattet umiddelbart interesse for å utgi plate med trioen.

Og med Romme Larsen ved pianoet, var det kanskje naturlig at det ble en hyllest til Oscar Peterson, både på grunn av Queens nære forhold til pianisten, og Romme Larsens fascinasjon for den kanadiske pianisten.
Vi får 14 komposisjoner, hvor de fleste er gjort av Peterson. Men vi får også en komposisjon av Romme Larsen, «Hero», som klart er inspirert av Peterson, Clement Wells’ «You Look Good To Me», Gerswins «Soon», Mabel Waynes «It Happened in Monterey» og Ray Browns «Gravy Waltz».

Og minnene om Peterson kommer godt fram gjennom, spesielt, Romme Larsens fine pianospill. Det er tydelig at han har lyttet mye til Peterson, men det blir aldri noen kopi av «mesteren». Jeg vil heller si at han har latt seg inspirere. Og Romme Larsen er en utsøkt pianist innenfor den swingende jazzen Peterson var eksponent for.

Bassisten Ida Hvid leverer hele veien strålende spill. Riktignok ikke like frapperende som Niels-Henning Ørsted Pedersen, da han satt i trioen til Peterson, men hele veien ytterst solid og fint. Og sammen med Queen synes jeg hun er med på å pushe Romme Larsen framover på en utmerket måte.

Og bakerst ruver Alvin Queen ved trommene. Det er tydelig at han føler seg mer enn vel tilpass med de to adskillig yngre musikerne i denne trioen, og det ville ikke forundre meg om Queen vil ta med de to over «dammen» for å introdusere trioen også for det amerikanske publikum.

Det eneste jeg har å utsette på platen, er at jeg ikke synes lyden er optimal. Pianoet låter mer som et alminnelig piano enn et stort Steinway-flygel, og trommelyden er av og til litt for skarp etter min smak.

Men det er bagateller. Alvin Queen har virkelig møtt to musikere han bør klamre seg til i lang tid framover. For det er ikke mange amerikanske pianister og bassister som fikser denne musikken bedre enn de to danskene. Og er du i København den 15. mars, så blir det mulighet for å høre trioen i JazzCup i Gothersgade 107.

Jan Granlie

Zier Romme Larsen (p), Ida Hvid (b), Alvin Queen (dr)

 

Skriv et svar