Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDERS BAST & THE BAST’ARDS

«Through Space & Time»
BASTSAX RECORDS, BRLP-001

Den danske saksofonisten og komponisten Anders Bast, er utdannet ved New England Conservatory og Ryrmisk Musikkonservatorium i København. Han har vært elev hos Jerry Berganzi, og har spilt med blant andre Django Bates, George Russell, Soweto Kinch, Bob Moses, Lars Jansson, Per Vers, Ib Glindemann og Tivolis Bigband i København. Han har tidligere utgitt platene «Beams of Light in the Attic» og «Caught in the Web» sammen med Bob Moses og «Late Urgency»! i eget navn, og han har medvirket som komponist på en rekke utgivelser i andres navn.

På platen «Through Space & Time», samarbeider han med gitaristen Thor Madsen, bassisten Tobias Dall Mikkelsen og trommeslageren Michael Dalgas, og vi får ni komposisjoner gjort av Bast. Innspillingen er gjort på «gamle måten». Det vil si at alle musikerne befinner seg i samme rom og platen er fri for «overdubs» og annet fiksfakseri. Det blir nesten som å høre de fire i en liten klubb, og det er egentlig bare «en kold fra kassen» som mangler for at dette blir en relativt hyggelig klubbkveld.

Bast har en temmelig rå tone i saksofonen, som vi forstår passer perfekt som instrumenttillegg på en rockeplate i Bruce Springsteen-avdelingen. Og det er når han «kliner til», at musikken får den (kanskje) ønskede «groove». For når gitaristen tar over som solist, tas det hele litt ned. Han behersker tydeligvis den «coole» jazzgitarstilen, samtidig som han har en fin evne til å utvikle soliene til å gå fra det nesten Jim Hallske til det relativt rocka. Innimellom ligner han ikke så rent lite på Niklas Knudsen i Ibrahim Electric i spillet, med både jazz, soul og rock i spillet.

Bassist Mikkelsen og trommeslager Dalgas, er lydhøre og er med på å gjøre innspillingen til en hyggelig affære. Og Bast selv, er en god saksofonist, som man kan høre har mye av Bergonzi i spillet. Han skriver fine komposisjoner, som i dette selskapet av musikere swinger upåklagelig, og selv om musikken ikke er med på å skape store bølger og en revolusjon i den danske jazzen, er dette et hyggelig band jeg mer enn gjerne lytter til på en klubb i «kongens by» når koronapandemien har forlatt oss. Og platen er utgitt på gjennomsiktig orange vinyl, med et fint cover, og å spille inn platen på «den gamle måten» gjør at innspillingen blir tett og fin.

Jan Granlie

Anders Bast (s), Thor Madsen (g), Tobias Dall Mikkelsen (b), Michael Dalgas (dr)

https://vimeo.com/263165963

Skriv et svar