Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDERS CHICO LINDVALL

«Basement Incident»
DUCKYOURMUSIC

Gitaristen Anders Chico Lindvall, ble født i 1953 i Malmø. Og oppgjennom årene har han medvirket på godt over 30 innspillinger. Han har blant annet spilt med såpass forskjellige prosjekter som Michael Wiehe og Kabaréorkestern. Tolvan Big Band, Bentzon Brotherhood, Jens Winther Group, Lotus, og Danish Radio Big Band. I 2009 ble han den 10. mottageren av «Fjellispriset», som ble opprettet etter Jan-Eric Fjällstöms død. Han har medvirket i juleshow med Ebbot fra Soundtrack of our lives og Peter Wahlbeck, og i 2018 fikk han Malmös gullnål for «sinnlig smak, teknisk briljans och kompromisslös attityd». I forbindelse med prisutdelingen slapp han også sitt første soloalbum «Debut».

I forbindelse med plateslippet av denne platen, kunne Stockholmsklubben Fasching fortelle følgende om Chicos nye plateprosjekt: «När jazzgitarristen Anders «Chico» Lindvall fyrar av ett solo sker en explosion. Det blixtrar till av energi. Allt tycks rymmas i Chicos kontrastrika funkiga fusion: Influenser från Frank Zappa och Jimi Hendrix, Ornette Coleman, Miles Davis och Wayne Shorter. Du hör en spännande mix av udda taktarter och plötsliga vändningar och infall. Chico har alltid gått sin egen väg vilket han uttrycker i en motsägelsefull utmanande attityd som växlar mellan ömhet och provokation. Så har han också den mångåriga rutin som krävs för att kunna bjuda på spontana hugskott inom jazzens stilmässiga spännvidd. Under flera år var han medlem i Tolvan och Danska Radion Big Band. Han har spelat med storheter såsom Dizzie Gillespie, Dave Liebmann, Joe Henderson, Michael Brecker, Van Morrison och David Sanborn, med flera. Han har medverkat minst ett trettiotal skivinspelningar».

Nå er hans andre soloplate ute, og her møter vi han sammen med alt- og sopransaksofonisten Håkan Broström, pianisten Jacob Karlzon, bassisten Johnny Åman og trommeslageren Paul Svanberg – alle mer dyktige jazzmusikere som kan være med på å «dra» Chico et godt stykke inn i jazzens merkverdige landskap, som ikke dreier seg om storband. I tillegg medvirker vokalisten Alexandra Hamnede på tittelsporet.

Vi får åtte komposisjoner, og de starter med «New Beginning», og jeg må innrømme at jeg hadde forventet adskillig tøffere «angrep» fra gitaristen og musikerne enn det vi får her. Men det er behagelig og fin jazz, ikke så skandinavisk som mange andre band i dag holder på med, men en litt latin-inspirert sak, hvor Broströms saksofon er det førende instrumentet, før vi får en helt ok pianosolo av Karlzon. Men jeg savner mer «trøkk» og energi i musikken, selv om det låter helt ok, men kanskje litt «satt». Men gitarsoloen til Chico er fin og interessant, selv om det er av det slaget vi har hørt mange ganger tidligere.

«Code 1258» starter med et nesten Pat Metheny-aktig gitarspill, og kunne godt ha vært på Methenys settliste. I gitarsoloen blir det litt mer personlig spill, men Metheny lurer hele tiden i bakhodet, og i «Mother», som er en neddempet ballade, får vi mer fint spill fra Lindvall.

I «Kind of Jazz» friskner det hele til. Dette er en, som tittelen hentyder, «renere» jazzlåt, hvor vi får fint pianospill fra Karlzon, hvor man nesten kan høre at han trives, og Lindvalls solo beveger seg litt bort fra Metheny og hans tilhengerskare her, og personligheten til den dyktige gitaristen kommer bedre fram. Han er en teknisk, ytterst dyktig gitarist, som har mye å komme med. Her bidrar også Åman med en fin bass-solo.

Tittelsporet «Basement Incident (Friday 13th)» er mer rocka sak, hvor Alexandra Hamnede medvirker. Hun har gjort en rekke plateinnspillinger, blant annet med bandet Bliss, Love Addiction, The White Island og Physics. Men her er det Chicos rocka påvirkninger som kommer best fram, og Hamnede medvirker med ordløs vokal, noe hun kanskje kunne bidratt med på flere av sporene. For med den ordløse vokalen får vi et litt nytt lydbilde som kler dette bandet.

Deretter får vi «Sweetest Moments», hvor de tar det ned, og er en kort, og litt svende sak som er deilig å lytte til, før vi får «Bird view», som er akkurat det som tittelen antyder. Fint sopransaksofonspill over piano i starten, før det brer seg fint ut.

Så avrunder de med «Under the Surface (Coco)», en helt ok låt, som på mange måter oppsummerer det vi har hørt tidligere på platen. Her får vi en strålende sopransaksofonsolo fra Broström, og ditto pianosolo fra Karlzon, før Lindvall kommer inn med en gitarsolo som det lukter svidd av.

Kanskje kunne jeg ønsket meg mer av den siste låta også på tidligere låter, men platen er hørbar og fin, men med noen litt for upersonlige sekvenser underveis. Men platen beviser at Anders Chico Lindvall er en utmerket gitarist, og at han har fått med seg et velfungerende band i Gula studion i Malmø den 14. mai og 1. august i 2020.

Jan Granlie

Anders  Chico Lindvall (g), Håkan Broström (as, ss), Jacob Karlzon (p, Rhodes), Johnny Åman (b), Paul Svanberg (dr), Alexandra Hamnede (v)

Skriv et svar