Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDERS FJELDSTED SEXTET

«Anders Fjeldsted Sextet»
GATEWAY MUSIC

Anders Fjeldsted har blitt en av sin generasjons mest etterspurte bassister de senere årene. Han har spilt med mange avledende danske og utenlandske jazznavn, inkludert Rodney Green, Carsten Dahl, Anders Bergcrantz, George Garzone og Alvin Queen. Han var en av mottakerne av Bent Jædig-prisen i 2017 og har turnert i store deler av verden. Hans sekstett består av noen av Danmarks sterke, yngre jazzstemmer. Musikken er uttrykksfull, svingende og levende, og henter inspirasjon fra musikere som Charles Mingus, Dizzy Gillespie og Miles Davis. Sommeren 2018 vant gruppen den prestisjetunge Getxo International Jazz Contest og spilte deretter på festivaler i Spania, Belgia og i Skandinavia, samt åpnet DMA-Jazz-showet i Bremen Teater.

I bandet finner vi trompeteren Rolf Tofte Løkke, altsaksofonisten og fløytisten Olly Wallace, tenorsaksofonisten Mads Egetoft, pianisten Artur Tuznik og trommeslageren Henrik Holst Hansen. Selv spiller Fjeldsted bass, og er i tillegg ansvarlig for alle de åtte komposisjonene.

Og de starter midt i arven etter Charles Mingus og Duke Ellington i låten «The Underdog», hvor alle musikerne får vist seg godt fram i et swingende og fint landskap, hvor de beviser at store deler av den danske jazzen fremdeles har et godt øye til musikken fra tidligere tider, som kom fra USA.

Det er gode musikere vi møter på denne innspillingen. Alle holder svært høy standard, og har denne musikken helt ut i fingerspissene. Og musikerne er dyktige både når det gjelder ensemblespill som soloprestasjoner.

Deretter følger «The Chord Song», hvor Ellingtons ånd svever over det hele, og vi får en slags ballade, hvor særlig Tofte Løkke imponerer med en nydelig «mutet» solo sammen med Wallace. Her får vi også en fin bass-solo fra kapellmesteren, som er tilbakelent og fin, og somn viser at han har full kontroll over hva som foregår.

Og slik fortsetter det. Vi får den fine «Danish Gambit, en fin be bop-låt, som kunne gått rett inn på en tidlig 60-tallsplate fra Blue Note, for her er hele stemningen som tatt rett fra innspillingsstudioet til Blue Note i New Jersey. Og vi får en nydelig altsaksofonsolo fra en av Danmarks beste, unge altsaksofonister om dagen. I tilleggt overbeviser den polske pianisten Tuznik med en deilig pianosolo. «Backbone» er en fin ballade, hvor jeg kanskje synes det er lagt litt for mye reverb på trompeten, mens «Shinjuku» er be bop på sitt beste med strålende ensemblespill i en fin og hurtig låt. Jeg hadde egentlig tenkt at man her skulle få noen japanske inspirasjoner, men dette er Manhattan- og New Yorkjazz på sitt beste og mest swingende. «Enebacken» er også en fin ballade, mens «Borderland» igjen tar oss med til det hektiske livet på Manhattan, Naw York. Denne er litt mer hektisk i formen enn de tidligere låtene, men selv om den skiller seg litt ut fra resten, beviser musikerne at de også fikser den mer moderne og rå jazzen. Høre bare på Egetofts tenorsaksofonspill her, og man hører hvorfor han er en foretrukket tenorsaksofonist i blandt annet Kresten Osgoods kvintett. Her får vi også en relativt «moderne» pianosolo fra Tuznik, som kanskje er litt lavt mikset, men som virkelig setter spor i «tapeten».

Og så avslutter de dette fine settet med «Amphibians», en litt ettertenksom og melankolsk ballade, som forteller meg at de seks musikerne gjerne ville fortsatt å spille sammen i HHH Music i København.

At Fjeldsted er bassist og komponist er ikke ensbetydende med at han fremhever seg selv mer enn nødvendig. Han holder bandet i sin hule hånd, og lar alle slippe til med det de kan best. Og platen er fylt opp med nesten uforskammet fine komposisjoner, hvor mange kunne gått rett inn i standardjazz-settlistene rundt om.

Anders Fjeldsteds debutplate i eget navn er en spennende innspilling, som vi gjerne hører på klubber i København (og i resten av verden) når koronapandemien er historie. Og denne sekstetten er et band Fjeldsted bør holde på og gjerne presentere i andre regioner enn den danske hovedstaden og på alle klubbene i byen hvor denne musikken er selve drivkraften.

Jan Granlie

Anders Fjeldsted (b), Rolf Tofte Løkke (tp), Olly Wallace (as, fl), Mads Lund Egetoft (ts), Artur Tuznik (p), Henrik Holst Hansen (dr)

Skriv et svar