Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDERS LILLEBO

«Departure»
JUST FOR THE RECORD JFR 730

Det er ikke ofte vi her på salt-peanuts.eu anmelder rene folkemusikkplater. Det er heller ikke vanlig at vi omtaler plater hvor musikken er fra sdet bølgende, grønne landskapet i Irland, hvor trekkspill er det førende instrumentet. Men norske Anders Lillebo har tydeligvis forelsket seg i musikken fra den grønne øya, og på «Departure», får vi irsk folkemusikk, slik den irske folkemusikken skal fremføres.

Lillebo så for seg en karriere som jazzpianist mens han studerte musikk hjemme i Norge, men etter en tur til en folkemusikkfestival i Irland forandret alt seg. Han forelsket seg totalt i den irske folkemusikken og fikk etter hvert også øynene opp for folkemusikk fra andre land.

Han bestemte seg for å flytte til Irland, for å lære mest mulig om sin nyoppdagede lidenskap, og tilbrakte to år i det yrende musikkmiljøet i Galway. Der fikk han mulighet til å studere og spille med noen av Irlands aller beste folkemusikkutøvere. I dag er han bosatt i Oslo hvor han er aktiv i en lang rekke musikalske prosjekter.

«Departure» har fått strålende anmeldelser fra fagpressen i Irland, og som relativt kunnskapsløs på denne musikken, kan vi ikke si annet enn at dette er musikk vi kan like, uten at vi kan gå tett på om han tolker musikken rett, eller hva.

Med seg på innspillingen har han fått med seg et godt lag med irske musikere, som helt sikkert har sagt fra hvis noe ikke var «etter boka» i innspillingsprosessen. Vi hører Jack Talty på piano, Caoimhín Ó Fearghail på gitar og bouzouki, Tommy Hayes på perkusjon, Matthew Berrill på klarinett og bassklarinett på to spor og Esbjörn Hazelius på fele og citter. Selv trakterer Lillebo trekkspill og piano.

Vi får 13 låter, som alle er typiske for hva man ellers hører av irsk musikk, som ikke ligger i landskapet til U2 eller noen andre av de irske rockebanda. Og hele veien synes jeg det låter strålende. Kanskje hadde det vært fint, i alle fall for variasjonens skyld, å inkludere en av de dyktige, kvinnelige, irske vokalistene på et spor eller to, men det er ikke så viktig for helheten.

Innimellom synes jeg han beveger seg litt bort fra det rene folkemusikalske, og det er der hvor denne plata fungerer dårligst. Aller best er det når vi får trekkspillet i fokus, med de andre instrumentene som bakgrunn som fargeleggere.

Men som helhet synes jeg Lillebo har laget en fin plate, som sikkert vil selge godt på den grønne øya. Og hvorfor skal man ikke også her i Norden hygge seg med denne musikken. Og har man en guinness i armlengdes avstand, så kan det nesten ikke bli bedre enn dette.

Jan Granlie

Anders Lillebo (acc, p), Jack Talty (p), Caoimhín Ó Fearghail (g, bouzouki), Tommy Hayes (perc), Matthew Berrill (cl, bcl), Esbjörn Hazelius (vio, citter)

Skriv et svar