Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREA GROSSI BLEND 3 + BEATRICE ARRIGONI

«songs and poems»
WE INSIST! RECORDS, CDWEIN19

Den italienske bassisten Andrea Grossi, tok sin mastergrad i jazz fra «Arrigo Boito»-konservatoriet i Parma. Han studerte kontrabass og komposisjon hos Roberto Bonati. Han var med på flere «master classes» og workshops med blant andre Bruno Chevillon, Misha Alperin, Franco D’Andrea, Gianluigi Trovesi, Sidsel Endresen, Marcus Miller, Tor Yttredal, Morten Halle og Federico Sanesi. Han har turnert mye, og samarbeidet med blant andre Barre Phillips, Gyorgy Kurtag, Eyvind Kang, Aruán Ortiz, Sabir Mateen, Giancarlo Schiaffini, Roberto Masotti, Roberto Bonati, Roberto Dani, Giancarlo “Nino” Locatelli, Sebi Tramontana, Cristiano Calcagnile, Daniele Cavallanti og de fleste andre som «teller» i den italienske jazzen.

På sin nye plate med bandet Blend 3, samarbeider han med vokalisten Beatrice Arrigone, altsaksofonisten Manel Caliumi, gitaristen Michele Bonifati og Gledis Gjuzi som er med som gjest på «lekepiano» på to av de 11 sporene.

Det er Grossi som står som komponist på alle låtene, og de starter med tre dikt av Emily Dickinson, før vi får et «mellomspill» med to låter av Grossi, før vi får fire dikt av E. E. Cummings, før de avrunder med to låter av Grossi. Hele veien er dette en kreativ gjeng italienske musikere som gjør noe egen ut av komposisjonene. Musikken har et moderne improvisasjonstilsnitt og fremførelsene av diktene fungerer fint i sammenhengen. Og Grossi har laget musikk som passer godt til det vokale.

På 90-tallet kom det noen ECM-plater hvor bassistene sto i førersetet, hvor man hadde med en eller flere vokalister. Og innimellom dukker flere av disse opp i bakhodet, mens jeg hører på denne utgivelsen. Arrigoni har en stemme som glir fint inn sammen med bass, altsaksofon, el.gitar og trommer, og det blir henne, sammen med det fine altsaksofonspillet til Caliumi og bassen til Grossi som spiller hovedrollen. Og det fungerer fint med el.gitaren som kompinstrument gjennom hele platen.

En fin plate å putte i spilleren når man trenger selskap når solnedgangen nærmer seg.

Jan Granlie

Andrea Grossi (b), Beatrice Arrigone (v), Manel Caliumi (as), Michele Bonifati (g), Gledis Gjuzi (toy p)

Skriv et svar