Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREAS SCHAERER / LUCAS NIGGLI

«Arcanum»
INTAKT CD 232

Plateselskapet Intakt pleier å være i startoppstillingen når det gjelder toppdivisjonen innenfor akustisk, fritt improvisert jazzrelatert musikk. Så også på denne meget interessante duoplaten med trommeslageren Lucas Niggli og vokalisten Andreas Schaerer.

At disse to herrene kan variere musikken såpass mye bare ved hjelp av en stemme, litt elektronikk og noen trommer er nærmest en sensasjon. Schaerers stemme blir lagt i flere lag, nesten som Bobby McFerrin, bare at innpakningen her er adskillig mer interessant enn mye av det vokalfenomenet fra USA har gjort de senere årene. Schaerers stemme kan i ene øyeblikket høres ut som en stemme i et britisk guttekor, mens han i neste høres ut som om han bedriver stammesang fra Sør-Afrika.

Lucas Niggli er en av Europas ledende trommeslagere innenfor denne musikksjangeren, og her boltrer han seg verre gjennom de åtte komposisjonene. Eller å kalle det komposisjoner blir feil i denne sammenhengen. Her improviseres det fritt over noen løse ideer som plutselig har dukket opp mens de holdt på med eksperimentet på Loft i Køln, for øvrig en strålende jazzklubb, den 11. desember i fjor.

En beskrivelse på musikken kan kanskje være som om Art Ensemble Of Chicago møtte en kloning av Phil Minton og Bobby McFerrin, selv om det her bare dreier seg om to musikere. Men hvilke musikere! Musikken ligger milevis fra McFerrin, men ikke så langt fra Minton, og det disse to herrene bedriver av improvisasjonskunst er både morsom, interessant og den gir lytteren mange interessante bilder i hodet. Strålende!

Jan Granlie

Andreas Schaerer (v, elec), Lukas Niggli (dr, perc)

Skriv et svar