Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANNA KOROLEVA

«Antigravity»
JAZZIST, JZT CD 002

Anna Koroleva er en russisk altsaksofonist, sanger og komponist. Hun ble født inn i en musikalsk familie i Krasnodar i april 1980. Allerede tidlig oppdaget foreldrene at hun hadde øre for musikk, og hun begynte å spille piano med moren som lærer da hun var fire år. Hun fikk en Glen Miller-plate på femårsdagen, noe som man skulle formode ville fjerne hennes interesse for jazz for all framtid, og det ble hennes introduksjon til jazz.

Hun har spilt jazz siden 1998., og hennes første opptreden fant sted i et av de musikalske prosjektene til Evgeniy Serebrennikov,som er en berømt pianist fra Novosibirsk. Her gjorde Koroleva egne komposisjoner, i Jazz Art-Club Moskva. Og i 2000 debuterte hun sammen med sin egen kvartett på Jazz at the Hermitage Garden. Senere har hun vært med på forskjellige prosjekter med så forskjellige musikere som Jimmy Heath, Christian McBride, Garry Bartz, Vladimir Chekasin, Igor Butman, Hubert Laws, Carmen Lundy, Adam Nussbaum, Bobby Watson og andre.

På platen «Antigravity» får vi høre sju komposisjoner hun har gjort selv, og vi hører henne sammen med pianisten Anton Baronin, baswsisten Daria Chernakova og trommeslageren Vartan Babayan.

Og hun går hardt ut med «Meet Today», og vi hører straks at Koroleva er en dyktig altsaksofonist. Og herfra og ut får vi et møte med fire musikere fra Russland som like godt kunne vært født og oppvokst i USA. Og gjennomgående er det Koroleva som utmerker seg med fint altsaksofonspill, gode komposisjoner og et spill som må være inspirert av amerikanske forbilder fra Charlie Parker til Phil Woods.

Og når Koroleva fører «ordet» låter dette fint nok. Problemene oppstår når de andre musikerne skal gjøre solier. De avslører seg raskt som musikere som sikkert fungerer fint på de lokale jazzscener i Moskva, men de har hverken teknikk eller ideer til å utmerke seg spesielt på denne innspillingen. Soliene, særlig de som gjøres av pianist Baronin blir litt «oppstyltete» og lite kreative, og de holder rett og slett ikke det høye nivået Koroleva besitter, selv om Baronins pianosolo i tredjesporet «Feeling of Autumn» er kreativ og fin.

Og det er synd, for hun er en utmerket altsaksofonist, som fortjener et bedre komp enn de hun har med seg på denne innspillingen.

Jan Granlie

Anna Koroleva (as), Anton Baronin (p), Daria Chernakova (b), Vartan Babayan (dr)

Skriv et svar