Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANTTI PAALANEN

«Meluta»
ROCKADILLO RECORDS ZENCD 2156

Den finske trekkspilleren Annti Paalanen hørte jeg egentlig ved en tilfeldighet på Hagenfesten i Sverige i sommer. En av de varme dagene under denne strålende festivalen,  hadde jeg bestemt meg for å gå en tur i den vakre naturen. Rusle langs elva og puste inn den friske luften. Men det skar seg fullstendig. Jeg vandret ett stykke vekk fra konsertarenaen, låven på den vakre gården festivalen holdt til, for å gjøre et nødvendig ærend, men mens jeg sto der, hørte jeg de første tonene fra den finske trekkspilleren komme krypende. Jeg måtte rett og slett utsette og avlyse hele turen, for dette måtte jeg bare høre.

I låven satt han mutters alene, på scenen som resten av festivalen var overlesset av frijazzmusikere i alle kategorier, som en liten, litt bortkommen fyr, med et lite trekkspill på fanget. Og ut strømmet det usigelig vakker musikk, som vokste og vokste nesten til eksplosjoner.

Nå, ett halv år etter, sitter jeg med Paalanens nylig utgitte plate «Meluta» på spilleren. I tillegg til sitt eget trekkspill og stemme, har han med seg Teemu Vuorela på et svært enkelt slagverk, pluss de to samplerne Sami Silen og Jonas Olsson, og alt er bare tøft!

I de senere årene har man blitt vant til å høre tøff trekkspillmusikk fra de dype finske skoger. Kimmo Pojonen har tatt trekkspillet til uante landskap, og Paalanen er elev av Pojonen, og har lært mer enn nok fra sin læremester til å kunne gi lytterne ny, frisk, swingende trekkspillmusikk langt fra det man opplever på «dans på lokalet» i utkant-Norden.

I tillegg til å forføre lytteren med trekkspillet, synger han også. Og hvis du kan tenke deg en hardtswingende trekkspiller med vokalist fra et av de tøffeste Death Metal-banda i Finland, så vet du hvordan det høres. Hele veien er det Paaianen som leder an. De andre musikerne er mer med for å fremheve hovedpersonen, noe de mestrer på en fremragende måte.

Men hvis du tror at dette er «full pinne» fra start til mål, så tar du feil. Paalanen spiller svært dynamisk. Han starter gjerne låtene nede og bygger dem opp over tid, fram til eksplosjonene.

En strålende innspilling, med musikk du garantert ikke hører til daglig!

Jan Granlie

Annti Paalanen (acc, v, stombox, eff, prog), Teemu Vuorela (dr), Sami Silen (samples),  Jonas Olsson (samples)

 

Skriv et svar