Den svenske pianisten Lisa Ullén er en av våre favoritter her på salt peanuts*. Hun spiller i det utmerkede bandet Attack!, hun har sin egen kvartett (platen «Borderlands» ble anmeldt tidligere på salt peanuts*, og anmeldelsen kan du lese HER), og i 2018 kom hun med soloprosjektet «Piano Works» (anmeldt HER).
På hennes seneszte prosjekt, som er et likeverdig prosjekt med Ullén på piano, Johan Arrias på klarinett og altsaksofon og Angharad Davies på fiolin, beveger de seg lenger ut i det samtidsmusikalske enn vi tidligere har hørt Ullén. Vi får seks «strekk» hvor de tre utforsker et lydunivers de tre skaper sammen i et spennende landskap som fascinerer.
Johan Arrias er bosatt i Stockholm, hvor han eksperimenterer med improvisasjon innenfor den eksperimentelle musikken. Han jobber med å dekonstruere og fragmentere de tradisjonelle måtene å spille instrumentene på med særegne teknikker, og betrakter lyd som en autonom sak. Når han komponerer musikk, beveger han seg fritt fra tradisjonell til grafisk notasjon og konsepter. I det siste har han vært å høre med solokonserter og sammen med Anthony Baxtons Tri-Centric Project Ensemble. Andre viktige ensembler er Punkt. Schall und Rausch og Arrias / Davies / Ullén. Han samarbeider med musikere som Tisha Mukarji, Angharad Davies, Tetuzi Akiyama, Axel Dörner, Derek Shirley, Kai Fagaschinski, Lucio Capece, Anna Lindal, David Stackenäs, Christer Bothén, Nina de Heney, Jonatan Liljedahl, Lisa Ullén, Henrik Olsson og Vilhelm Bromander blant andre.
Fiolinisten Angharad Davies kommer fra Wales og er fiolinist og komponist. Hun er kjent for sitt arbeid innenfor den frie improvisasjonen, og sin bruk av preparert fiolin (ved bruk av teknikker som ligner på det preparerte pianoet), Hun er en stor diskografi og har samarbeidsarbeidet mye med andre musikere.
Hun studerte ved Royal Northern College of Music og deretter hos fiolinistene Charles-Andre Linale i Düsseldorf, Tyskland og Howard Davis i London. Hun har samarbeidet om improviserte prosjekter med blant andre Tarek Atoui, Tony Conrad, Laura Cannell, Jack McNamara, Roberta Jean og J.G.Thirlwell. Hun er også aktiv innenfor moderne komposisjon og er fra tid til annen med i ensemblet Apartment House.
Hun har vært med på mer enn 50 plateinnspillinger, blant annet med Tom Chant, Benedict Drew, John Edwards, Axel Dörner, Johnny Chang, John Tilbury, Lina Lapelyte, John Lely, Rie Nakajima og Toshimaru Nakamura. Fra og med 2020 har hun dukket opp på tjuetalls album på den improviserte og eksperimentelle musikketiketten Another Timbre i Storbritannia.
Og her får vi en samling komposisjoner og improvisasjoner gjort av hver av mkusikerne, pluss at de to siste, «Etude» og «Coda» er gjort i fellesskap.
Dette er musikk man virkelig skal sette seg ned å lytte til (som man jo egentlig skal gjøre med all musikk). Og å høre denne musikken i levende live, for eksempel i et kunstgalleri, må være en stor opplevelse.
For dette er musikk som krever konsentrasjon. Det er musikk hvor detaljene er det viktigste, og kommunikasjonen mellom de tre. Hvordan Ulléns akkorder får tilbakemeldinger fra den preparerte fiolinen, som igjen responderes fra enten klarinetten eller altsaksofonen.
Og hele veien går det relativt stille for seg. Jeg føler at det viktigste for musikerne har vært kommunikasjonen og lyttingen til hverandre. Og de skaper utrolig fascinerende lydbilder i løpet av disse seks «strekkene». Musikken er på mange måter minimalistisk, og det er musikk man senker skuldrene til, og som er med på å åpne lytterens sinn (i alle fall mitt) for en relativt ny, musikalsk verden.
Spennedde og deilig å lytte til.
Jan Granlie
Lisa Ullén (p, prep), Johan Arrias (cl, as, prep), Angharad Davies (vio, prep)