Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ARVE HENRIKSEN

«The Timeless Nowhere»
RUNE GRAMMOFON RLP 3210

Den norske trompeteren Arve Henriksen har helt siden han debuterte på plate med «Daa» (NORCD) sammen med perkusjonisten Terje Isungset og saksofonisten Karl Seglem, gått sine egne veier i jazzens labyrinter. Hans tone har (nesten) aldri hørt ut som en alminnelig trompet, og hans vokal har nærmet seg mer og mer den trompetlyden han bruker. Av og til låter den som en stemme, andre ganger som en japansk fløyte av noe slag, mens han andre ganger, som i bandet Supersilent, låter (nesten) som en trompet er laget for å gjøre. Dette har gitt han er særstilling blant verdens trompetere, noe man har kunnet lytte til gjennom hans ni utgivelser på Rune Grammofon, eller hans mange bidrag til andres innspillinger.

På hans nye utgivelse, «The Timeless Nowhere», får vi servert en innspilling fra Punkt-festivalen i Kristiansand, og tre plater med helt nytt materiale og ikke tidligere uutgitte ting Henriksen har hatt liggende i opptil 10 år.

De fire albumene har fått titlene «Towards Languae – Live At Punkt», «Acousmograph», «Captured Under Mountainsides» og «Cryosphere», hvor liveinnspillingen fra Punkt, er sammen med Jan Bang (samples & live sampling), Erik Honoré (live sampling og synth) og Eivind Aarset (gitar). «Acousmograph» er solo hvor Henriksen spiller trompet, piano, celeste, harmonium, synth og synger, pluss at han har laget noen «field recordings», og «Captured Under Mountainsides» er et samarbeid med Erik Honoré (keyboards), Skúli Sverrisson (bass), Hilmar Jensson (g), Jan Bang (live sampling) og Max og Filip Friman-Henriksen på perkusjon, mens «Cryosphere» er et samarbeid med Jan Bang, Helge Norbakken (perc), Ingar Zach (perc), Audun Kleive (dr, perc), Walter Laureti (synth), Kristian Isachsen (prog, treatments) og Eivind Aarset (g).

Og hvor vi starter denne reisen inn i Arve Henriksens musikalske verden er på mange måter tilfeldig. For musikken er hele veien gjennom de fire platene så nydelig og vakker at man nesten kan gråte. Henriksens tone er akkurat slik vi vil den skal være, og det er han som er frontfigur i alle komposisjonene og strekkene. Og selv om hans låt i trompeten og stemmen kan bli temmelig lik hele veien, blir det ikke kjedelig ett eneste sekund.

Dette er rett og slett bare vakker, gjennomtenkt og intelligent musikk fra start til mål. Alle bidragsyterne er med på å fullende et mesterverk av en plateboks, og ikke ett eneste sekund på de fire platene burde vært utelatt eller er overflødige.

Det er nesten umulig å si noe «vettugt» om det Henriksen og hans musikalske venner serverer på disse innspillingene. Kanskje hadde jeg regnet med at det ville skje noe annet og mer utfordrende på liveinnspillingen fra Punkt, men nei. Også her får vi akkurat det vi elsker i Henriksens musikk. Ettertenksomt og vakkert.

For dette er balsam for en stresset skjel. Når man setter seg ned, enten med hele boksen eller med en av platene, senkes skuldrene automatisk, man ser lysere på verden, og det hele låter nærmest gudommelig, selv for en som ikke har veldig mange kontakter innenfor den religiøse delen av universet.

For å gjøre verden til et bedre sted, foreslår jeg at Rune Kristoffersen i Rune Grammofon og Arve Henriksen sender noen bokser til noen av de som driver verden til vanvidd om dagen. Og de kan starte med å sende boksen til Recep Tayyip Erdogan, Donald Trump og Vladimir Putin, så kan de fortsette med å sende en boks til Benjamin Netanyahu og en til Boris Johnson, og så får de andre komme etter hvert. For det må være klin umulig å gå i krigen etter å ha hørt på Arve Henriksen og hans venner bedrive musikk. Det er rett og slett fredsskapende arbeid denne gjengen holder på med.

Løp og kjøp! Men vent til i morgen, 1. november, som er slippdato for platen. Det er snart jul, og da kan du gi denne i julepresang til alle du er glad i, alle du ikke er like glad i og til de som gjør livet ditt vanskelig. Så skal du se at du kan se lyst på det nye året!

Jan Granlie

Arve Henriksen (tp, voc, p, celeste, harm, org, synth, elec, field rec, sounds), Jan Bang (samp, live samp, beats, treatment, prog), Erik Honoré (samp, keys), Eivind Aarset (g), Skúli Sverrisson (b), Hilmar Jensson (g), Helge Norbakken (perc, cymbals, djembe, shakers), Ingar Zach (grand cassa, obj, cymbal, brushes, water perc), Audun Kleive (dr, hand dr, perc), Walter Laureti (synth, treatments, string prog), Kristian Isachsen (prog, treatments), Max Friman-Henriksen (perc), Filip Friman-Henriksen (perc)

Skriv et svar