Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ARVVAS

«Rememberance»
DAT DATCD-69

Bassisten Steinar Raknes kjenner de fleste best fra hans mange forskjellige jazzinvolveringer. Sin egen trio, sammen med fiolinisten Ole Kvernberg, The Core, med Urban Connection, Shagma og Trondheim Jazzorkester (bl.a. sammen med Chick Corea).

Men han har også gjort en solokarriere med plata «Stillhouse» med etterfølgende turneer, bl.a var han «support act» for Little Feat på deres Norges-turné.

Han var også med i duoen Skaidi med joikeren Inga Juuso. Da Juuso døde, startet han samarbeid med joikeren Sara Marielle Gaup, og det er denne duoen vi møter på «Remeberance».

Dette er blitt en svært original kombinasjon av joik og americana, sannsynligvis det første forsøket på dette noen gang.

Musikken kombinerer den samiske joiken, fremført av Gaup, sammen med Raknes bass og veldig amerikanske sang. I tillegg til joik og amerikansk vokal, får vi et enkelt komp fra trommeslageren og perkusjonisten Aleksander Kostopoulus, og det hele er blitt en fin miks av «Stillhouse» og joik.

Musikken er gjort av de to hovedartistene, og det hele er blitt ytterst sjarmerende. Raknes med nesten Tom Waits-aktig tilnærming, spesielt på tredjesporet «Drench My Soul», og Gaup med joik som passer perfekt inn i det amerikanske.

Dette er et strålende bevis på at den musikalske avstanden mellom USA og Sameland ikke er stor, og midt i det hele står Midsundingen Raknes som kom han fra Texas og ikke fra Romsdalskysten. I tillegg får vi hans strålende basspill som kronen på verket. Hør for eksempel på fjerdesporet «Lonely/Okto», som kunne vært gjort av Bruce Springsteen.

En ytterst sjarmerende innspilling, som vil kunne åpne opp for denne type musikk på en rekke klubber og festivaler over hele verden, og et godt eksempel på at det er flere enn Mari Boine som kan modernisere joiken.

Jan Granlie

Sara Marielle Gaup (joik), Steinar Raknes (v, b, div. perc), Aleksander Kostopoulus (dr, perc)

Skriv et svar