Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AUGUR ENSEMBLE

«Gästezimmer»
NORCD 1885

Augur Ensemble er, så vidt jeg har funnet ut, et nytt internasjonalt prosjekt som satte hverandre stevne i Bauer Studios i Ludwigsburg i 2016.

Augur var en meget prestisjetung og godt betalt stilling i det gamle Rom. Hans oppgave var å forutsi fremtiden ved å studere hvordan og hvor fuglene fløy, eller til og med å partere dem og gjøre en fremtidsprognose ved å studere innvollene.

Et litt voldsomt navn på et moderne jazzensemble, kan hende, men de fem musikerne, med bakgrunn fra Sveits, Norge og Sverige (pluss litt Finland), fokuserer på å jobbe som et kollektiv med «open-source» komposisjoner og omarbeide materialet ved hjelp av utstrakt bruk av improvisasjon.

Bandet består av trompeteren Eirik Dørsdal, cellisten og vokalisten Anni Elif Egecioglu, som vi har skrevet en hel del om på salt-peanuts.eu den senere tiden, pianisten Fabian M. Mueller, bassisten Kaspar von Grünigen og trommeslageren Jon Fält, som vi kjenner fra en rekke svenske band, blant annet Bobo Stensson Trio.

Sammen har de skapt et kammermusikalsk rom, som fascinerer. Vi får 11 strekk, hvor trompeter Dørsdal i stor grad spiller hovedrollen, hvis man kan si at noen spiller hovedrollen i et slikt kollektiv. Men han er den førende solisten, over et «hold» som med relativt enkle temaer, improviserer fram et veldig sjarmerende lydbilde.

Kanskje hadde vi ønsket oss mer vokal fra Anni Elif, men hun bidrar fint både i de ordløse vokalsekvensene, og som en fin cellist. Musikken spinner fra det helt stille og ettertenksomme, til eksplosjonsartede sekvenser, men uten at det blir frijazz eller fri improvisasjon. Det hele ligger i et landskap av natur og en nordisk klang som er gjenkjennelig fra flere nyere, nordiske ensembler, men hele tiden med et særegent fingeravtrykk av Augur Ensemble.

I den siste sekvensen, «Sorger», fremfører Anni Elif et dikt av sin store favoritt, den Finland/svenske poeten Edith Södergran, og er den perfekte avslutningen på en fin og ettertenksom innspilling, hvor alle musikerne bidrar ytterst positivt til det fine lydbildet.

Platen vil være tilgjengelig på det nordiske markedet i begynnelsen av 2018, så det er bare å smøre seg med tålmodighet, og ikke forvente at akkurat denne platen skal ligge under juletreet i år.

Jan Granlie

Eirik Dørsdal (tp), Anni Elif Egecioglu (c, v), Fabian M. Mueller (p, celeste, harm), Kaspar von Grünigen (b), Jon Fält (dr)


Skriv et svar