Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BADBOOSHBAND

«The best of»
RTV 113437

Allerede i albumtittelen «The Best Of», kan man se en spesiell humor fra denne trioen fra Slovakia og Italia. Når man for første gang går i studio for å gjøre en innspilling, og kaller platen for «The Best Of», så er det jo akkurat det man gjør, selv om det er første gangen man spiller inn noe sammen. Coveret er encollage, hvor de tre musikerne er ute på en innsjø seilende på en bass, med et slott i bakgrunnen. Vi følger spent med på hva dette kan være.

Vi møter pianisten Kaja Draksler (fra Kranj, Slovenia), som fortryllet Nasjonal jazzscene / Victoria lørdag kveld med strålende solospill, bassisten Mattia Magatelli (fra Bormio, Italia) og trommeslageren Luca Marini (fra Tyskland og Italia). De møttes første gang i New York i 2009, og de har en idé om å ta den klassiske pianotrioen et steg videre. Ikke en enkel oppgave, når verden har vært overlesset av glimrende pianotrioer opp gjennom tidene.

På «The Best Of» gjør de streitere jazz enn man kanskje hadde forventet – i alle fall av en pianobegavelse som Kaja Draksler. Det starter ed «Antonio», som er et slags vorspiel til den fine Thelonious Monk-inspirerte «AMonk», hvor de tre virkelig får vist seg fram med kunnskap om den salige, amerikanske pianisten. Derfra går man over i «Con una Dedica», som nærmer seg det modernistiske lydbildet, med flere kreative innspill fra Draksler. Her kommer også Drakslers røtter fra Slovenia godt fram. Melodien er litt dyster og mollstemt, noe alle de tre bygger godt opp om.

«Vsak samo se tokrat» fortsetter litt i samme sporet. Her bryter Draksler den innledende bassgangen på en fin måte, og får med seg trommeslageren i noen lystige sekvenser, selv om bassisten tviholder på det litt dystre. Men til slutt må han gi opp, og kaste seg ut i en drivende svingsekvens som helt og holdent styres av Drakslers fine pianospill. På Victoria gjorde hun en hyllest til bl.a. Bud Powell. Her kommer enda en fin hyllest til en av jazzhistoriens beste pianister!

Og slik fortsetter det gjennom ni fint utformede spor. De tre spinner rundt enkle temaer som de strekker, vrir og vender på. Alle tre er utmerkede musikere som med store ører lytter til hverandre og konverserer på en mild og hyggelig måte.

«The Best Of» fra BadBooshBand er blitt en strålende pianotrioplate som mange bør unne seg. Da jeg snakket med Draksler etter konserten på Nasjonal jazzscene fortalte hun at denne plata var en skikkelig jazzplate, i motsetning til en del andre ting hun har gjort, hvor det ofte har vært mer folkemusikkrelatert stoff. Hun hadde helt rett! Dette er rett og slett blitt ei veldig fin pianojazzplate som kommer til å bli spilt mye i heimen framover, og en utmerket plate å teste kunnskapene til jazzvenner i en «blindfold».

Jan Granlie

Kaja Draksler (p), Mattia Magatelli (b), Luca Marini (dr)

One Response to “BADBOOSHBAND”

  1. BBB in Salt Peanuts | BadBooshBand

    […] A wonderful review of our album by Jan Granile for Salt Peanuts ( in Norwegian) […]

    Svar

Skriv et svar