Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BARRY ALTSCHUL THE 3DOM FACTOR

«Live In Krakow»
NOTTWO MW960-2

Trommeslageren Barry Altscul er en musiker som har vært aktiv på den internasjonale freejazzscenen siden slutten av 60-årene, da han debuterte med platen «Virtuosi» sammen med pianisten Paul Bley og bassisten Gary Peacock. Etter det har han spillt med viktige freejazz- og bluesutøvere som Anthony Braxton, Chick Corea, Anette Peacock, Sam Rivers, Buddy Guy, Junior Wells, Dave Holland, og en perlerad av andre musikere.

I denne trioen har han med seg saksofonisten Jon Irabagon og bassisten Joe Fonda, og vi får fem relativt lange strekk, hvor fire er satt i scene av Altschul, mens den siste, «Ask Me Now» er ført i pennen af Thelonious Monk.

Det er Altschul som fører an i alle «strekkene». Med sitt energiske trommespill trekker han de andre med seg inn i en drivende freejazzverden, hvor spesielt Irabagon får blåst hornet rent.

Jeg får en følelse av noe som kan minne om Henry Threadgills utmerkede AIR-trio, når jeg hører denne musikken. Særlig der hvor Irabagon plukker fram altsaksofon. Og både han og Fonda er med på å gjøre denne innspillingen fra Polen den 4. desember 2016, til en god, musikalsk opplevelse. De tre improviserer fint rundt noen relativt enkle temaer, og det hele swinger upåklagelig hele veien. Irabagon utvider låtene med til tider ytterst heftig spill, og Fonda henger seg på, som gjaldt det livet. Og bak det hele regjerer Altschul med den totale oversikten.

Men det dreier seg overhode ikke om totalt fritt improvisert musikk. Hele veien har man en idé som man vil følge, noe de gjør med den største overbevisning, og særlig synes jeg Irabagon leverer sterkt spill på denne platen.

De senere årene har Altschul vært med på en del plater, særlig på det finske selskapet TUM Records, som jeg ikke synes har vært like vellykkede hele veien. Jeg har følt at den gode trommeslageren kanskje har begynt å bli litt stiv i leddene på sine eldre dager. Men på denne liveinnspillingen fra Kraków, er han tilbake med intelligent, kreativt og fint spill.

Jan Granlie

Barry Altschul (d), Joe Fonda (b), Jon Irabagon (as, ts)

Skriv et svar