Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BENGT BERGER BITTER FUNERAL BEER BAND

«Praise Drumming»
DRAGON DRCD 449
[GJENUTGIVELSE]

Den svenske trommeslageren Bengt Berger er noe av det nærmeste du kommer et levende, svensk jazzikon. Han ble født i Stockholm i 1942, og har helt siden han gjorde sine første innspillinger vært opptatt av den indiske musikken. Hans første plate kom med gruppen Arbete och fritid i 1970, og fram til hans seneste plate, som så vidt vi har oversikt over, var innspillingen «Beches Indian Brew» på hans eget selskap Country & Eastern som kom i fjor. (Anmeldelsen på salt-peanuts.eu kan du lese her).

Berger har utgitt ei røys av plater i eget navn, med «supergruppen» Rena Rama, (Berger, Bobo Stenson, Palle Danielsson og Lennart Åberg), sammen med Jonas Knutsson og Christian Spering, «folkemusikkgruppen» Enteli, pluss mye teatermusikk. I 2005 gjorde han platen «See You In A Minute», en hyllest til Don Cherry, med keyboardisten Mats Öberg, bassklarinettiosten Christer Bothén, perkusjonisten Per Tjernberg, gitaristen Christian Spering saksofonistene Jonas Knutsson og Thomas Gustafsson, trompeteren Lars Almqvist og vokalistene Eagle-Eye Cherry og Neneh Cherry. Grunnen til at jeg trekker fram denne innspillingen er, kanskje, at den oppsummerer mye av den musikken vi kjenner fra «Beche», i tillegg til at det er en plate som bør forefinnes i alle hjem med platespiller.

«Praise Drumming» ble første gang på selskapet Dragon i 1987, og vi møter et stort band med en rekke svenske musikere som ikke så mange er velkjente i dag. Men saksofonsiten Thomas Gustafsson er med, og han er absolutt til stede for å sette stemningene på platen.

Det starter østlig med «In A Balinese Bar», før de tar oss med mer over til det akrikanske kontinent med «Two Wyw Song», og vi får umiddelbart en slags Don Cherry-feeling i kroppen. «Upper Region» er basert på to folketoner fra Ghana. Det er ikke ofte jeg synes fløyte fungerer så godt i jazzrelatert musikk, men her synes jeg Björn Hillström gjør en strålende jobb, før Bernt Ernryd leverer en fin solo på flugelhorn. Fjerdesporet, «Twisted Pattern» er kanskje platas morsomste spor. «Ammasu» er en by i Ghana hvor Berger tilbragte mye tid i påerioden 1975-79, og melodien er klart inspirert herfra. Mye trommer under blåserne, som også kunne vært gjort av salige herr Cherry.

«Pire for Palme» er Bergers hyllest til den avdøde, svenske statsministeren Olof Palme. Denne er også inspirert fra Ghana, og en «pire» er i følge platecoveret en låt man gjør som introduksjon til en begravelse, en mannedans. Har spiller Matthias Helldén en usigelig vakker cellosolo, som nesten er verdt hele plateprisen.

«Dar-Kpen Gan da Vina», er den eneste låten som ikke er komponert av Berger. Den er derimot gjort av Kakraba Lobi, en ghanesisk xylophone-utøver fra Ghana, som for øvrig var Bergers læremester den tiden han var i landet. Dette er også en begravelsessang, og er en hyllest til en død mann.

Så avslutter de dette opptaket fra Rainbow Studio i Oslo, med «Praise Drumming for ANC», «Beche»s hyllest til den sør-afrikanske frigjøringsbevegelsen. Dette er enda mer musikk som vi bare savner Don Cherrys pocket-trompet på toppen. Fint tromme/perkusjonsbeat under blåsere og vokal. Mesterlig.

I forhold til en del andre plater jeg har hørt med Berger, er denne platen mye mer afrikansk rettet enn flere av de andreplatene jeg har hørt. Men det gjør den absolutt ikke til en mindre interessant innspilling. Fra start til mål er dette musikk som (nesten) får undertegnede til å danse, og det skal mye til! Det swinger himmelsk i afrikanske toneganger gjort på fremragende vis av en gjeng svensker. Det norske koret, Skruk, gjorde for mange år siden en plate de kalte «Kvite som negrar». Og med denne innspillingen beviser Bengt Berger Bitter Funeral Beer Band at Skruk slett ikke var alene om å hylle musikken som kom fra andre områder enn Europa.

Selv om musikken har sterke inspirasjoner fra enten Østen eller Afrika, har den hele tiden «Beche»s fingeravtrykk. Og hele veien låter det strålende!

Jan Granlie

Bengt Berger (ka-gyil, amadinda, perc), Anita Livstrand (v, amadinda, xylophon, perc), Liselotte Norelius (perc), Tomas Mera Gartz (dr, perc), Sigge Krantz (b, g, perc), Thomas Huhn (b, perc), Matthias Helldén (c, perc), Tord Bengtsson (g, vio, perc), Björn Hellström (bcl, ss, fl, perc), Ulf Wallander (ts, perc), Thomas Gustafsson (ts, ss, fl, perc), Bengt Ernryd (tp, flh, perc), Tommy Adolfsson (tp, perc)

 

Skriv et svar