Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BERTHLING / KÜCHEN / NOBLE

«Threnody, at the gates»
TROSTRECORDS TR156

De svenske musikerne, saksofonisten Martin Küchen og bassisten Johan Berthling har i mange år vært i front når det gjelder den frittgående musikken i Europa. Berthling gjerne i tett kompaniskap med Mats Gustafsson og Küchen med en rekke egne prosjekter, samt i flere av Eirik Hegdals band.

Den britiske trommeslageren Steve Noble er nesten i en egen divisjon. Med samspill med folk som Peter Brötzmann, Derek Bailey, Tristan Honsinger, Louis Moholo, Paul Rogers og en rekke andre, har han markert seg som en av de tøffeste og råeste gutta i «kjøkkenavdelingen» de senere årene. Jeg har sett ham live noen ganger, og selv om trommene nesten tar fyr, så ser Noble ut som han tar seg en kopp tea mens han spiller. Stoisk ro over et vanvittig øs.

Nå har de tre hatt et musikalsk møte i Gula Studion i Malmø, noe det østerriske plateselskapet Trost, synes var såpass interessant at de ville gi ut.

Bak det hele ruver Noble med verdens største ører. Han er på plass som om han kan lese tankene til Küchen og Berthling, og vet i løpet av et mikrosekund hvor de vil musikalsk. Berthling er som alltid helt framme på tuppa, og hamrer løs som om det gjaldt livet, men er også i stand til å ta det hele ned, og i de sekvensene får vi en slags Charlie Haden-følelse. Og over det hele svinger Martin Küchen seg, sin tenor- og altsaksofon, sin retardophone og sin fløyte. Og ofte utnytter han instrumentenes muligheter slik nesten bare han kan. Med eller uten munnstykke, noe som gir en helt egen rå stemme.

Vi får seks strekk, som er kalt «Gate 4», «Gate 1», «Gate 9», «Gate 8», «Gate 2» og «Gate 7», og alt er fritt improvisert, noe som man vet kan gå veldig galt – eller som her, stort sett veldig godt.

Seks strekk med totalt fritt improvisert musikk, hvor man kan merke en idé eller en slags felles målsetting for hvor de vil med musikken. Men det er slett ikke sikkert. Kan hende har de bare gått i studio og satt i gang, uten mål og mening? Men uansett har de levert spennende og utfordrende musikk med voldsom energi og trøkk!

Jan Granlie

Johan Bertling (b), Martin Küchen (ts, as, retardophone, fl), Steve Noble (dr, perc)

Skriv et svar