Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BJARKE FALGREN

«Origin»
FALGREN, NC001

I Danmark har man en viss tradisjon med gode jazzfiolinister. En av de som virkelig gjorde seg sterkt gjeldende på både den danske og den internasjonale jazzscenen var Svend Asmussen, som i mange, mange år var et verdensnavn. I tillegg var den ameirkanske fiolinisten Stuff Smith en flittig gjest på de danske jazzscener, og særlig på Jazzhus Montmartre i København en periode på 60-tallet, noe som satte store og sterke spor i den danske jazzen.

Og blant flere utøvere i Danmark, er det nok Bjarke Falgren som har markert seg mest som en vidtfavnende og spennende musiker. I danske JazzSpecial skriver anmelderen Jacob Hassing at Falgren må regnes som Asmussens arvtager, og at hans format og musikalske slektskap med den legendariske fiolinisten er helt innlysende.

På denne varierte og svært innholdsrike innspillingen, møter vi han sammen med bassisten Morten Lundsby, trommeslageren Janus Templeton og gitaristen Henrik Hallberg, pluss at pianistene Heine Hansen og Nikolaj Busk, perkusjonisten Rune Harder Olesen, synth spilleren Frank Hasselstrøm, citterspilleren Ale Carr og bassisten Thomas Vang medvirker på noen spor.

Og de starter med «Sibylla», som er en tilbakelent og deilig blues, hvor særlig gitarist Hallberg får boltre seg sammen med Falgren. Og herfra og til de avslutter med «Remember Sacré-Cæur», er dette en ytterst behagelig reise inn i fiolinjazzens vakreste univers.

Falgren er en musiker som beveger seg innom flere musikalske sjangere, mye dreier seg om jazzblues, hvor han både spiller pizzicato og med bue, og hvor alt låter strålende, men veldig kontrollert. Og man kan også ane at folkemusikken står hans hjerte nær i komponeringen. I flere av sporene medvirker den eminente pianisten Heine Hansen, som i tredjesporet, «Venligheten» leverer strålende spill i et nesten Jan Johanssonsk landskap. Andre steder får man nesten en følelse av den amerikanske banjospilleren Bela Fleck, mens andre ganger er det gypsy-jazzen som står i høgsetet.

Og hele veien er det en vennlighet i spillet, ikke bare til Falgren, men hos alle musikerne, som gjør dagen litt bedre.

Å gjøre en plate med jazzfiolin, og servere hele 14 låter, er ambisiøst. Men jeg føler ikke det er en eneste låt for mye. Musikken spenner i mange forskjellige retninger, og Falgren takler alle stilartene på en fremragende måte. Og han lager såkalt «jazz-jazz» på en glimrende måte.

Anbefales for en deilig sommerkveld med et glass med kald drikke i høyrehånda.

Jan Granlie

Bjarke Falgren (vio), Morten Lundsby (b), Janus Templeton (dr), Henrik Hallberg (g), Heine Hansen (p), Nikolaj Busk (p), Rune Harder Olesen (perc), Frank Hasselstrøm (synth), Ale Carr (citter) Thomas Vang (b)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.