Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BJØRN SOLLI

«Aglow: The Lyngør Project Volume 1»
LYNGØR RECORDS LYRE01

Første gang jeg var borti navnet Bjørn Solli var da han med Vidar som mellomnavn dukket opp på en plate med Hot Club de Norvege i 2003. Da som stringswing-gitarist og vokalist. Siden den gangen har han gått under radaren min, mest fordi jeg nok fikk kvota mi med stringswing på den tiden.

Aglow er derimot svært langt fra den sjangeren, og minner mer om «vanlig» jazz (les: sånn jazz de spilte på 50- og 60-tallet, og enda senere). Interessant nok er ikke inntrykket at dette er plate der musikken kretser rundt Solli og gitaren(e) hans, for her er solo-partiene svært godt fordelt mellom opphavsmann og særlig Seamus Blake på saksofoner. At Lyngør er valgt som «prosjekt» skyldes at NRKs Erling Wicklund dro med seg Solli ut på øysamfunnet på Sørlandskysten i 2007. Det må ha vært kjærlighet ved første blikk, for siden har Solli kommet igjen mange ganger. Det som begynte som uformelle jamsessions på Pers Brygge, ble etter hvert konserter der Solli tok med seg jazzmusikere fra hele verden til Lyngør. Sånn sett burde vel plata vært spilt inn live på Pers Brygge, men dette er en ren studioplate, innspilt hos Brooklyn Recording i New York. Med låttitler som «Windjammer», «To The Lighthouse» og «Battle of Lyngør», er det likevel ingen tvil om hvor inspirasjonen har vært hentet.

Komposisjonene og arrangementene spenner fra rolige neddempede spor til mer uptempo villskap, omtrent som været gjennom året ute på Sørlandskysten. Som Lyngør er «Aglow…» blitt en liten perle, og det er bare å glede seg til neste Lyngør-prosjekt fra Bjørn Solli og de musikerne han da ønsker å samarbeide med.

Roy Ervin Solstad

Bjørn Vidar Solli (g), Seamus Blake (ts, ss), Ingrid Jensen (t), Aaron Parks (p), Matt Clohesy (b) og Bill Stewart (dr)

Skriv et svar