Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRIAN GRODER TRIO

«Reflexology»
LATHAM RECORDS 5901

På coveret til denne CDen er det en illustrasjon av en fot, slik den blir framstilt hos en eller annen lege med spesialfelt føtter, eller en massør som skal vise hvor de enkelte nervesentrene sitter. Forskjellen fra de illustrasjonene vi har sett før, og det som her vises, er at de enkelte nervepunkter har fått navn på jazzmusikere. Thelonious Monk er blitt plassert på hælen, mens Miles Davis er på tåballen osv.

Jeg velger å tolke det dithen at det er her Groder har valgt å plassere sine jazzhelter, og at det er i disse nervesentrene hans jazzutøvelse begynner.

Groder er en av de mange musikerne som til daglig holder til i Brooklyn, New York. Han er, ifølge egen nettside, arvelig belastet, siden begge foreldrene var swingmusikere. Ved siden av denne trioen, har han også sitt Brian Groder Ensemble som innbefatter musikere som Rez Abbasi (g), og Newman Taylor Baker (dr), JoAnne Brackeen (p) for å nevne de mest kjente.

I trioen har han alitert seg med bassist Michael Bisio og trommeslager Jay Rosen, og selv spiller Brian Groder trompet og flugelhorn. Alle låtene har han gjort selv, med unntak av JoAnne Brackeens fine «Haiti-B», som kommer som fjerdespor.

Trompet, bass og trommer er et utfordrende format. Her har man ingen akkordinstrument å skjule seg bak, og alt som spilles kommer veldig tydelig fram.

I åpningssporet spiller Groder og Bisio unisont gjennom store deler, og det låter kammermusikalsk og fint. Andresporet «Hexador» følger i samme spor, dog uten de unisone delene, men det låter fint, og i trompetspillet føler jeg et slektskap til Dave Douglas. Groder spiller med en strjerneklar lyd, og han har full kontroll på instrumentet.

I «Some Other Where» har han tatt fram flugelhornet, noe som passer perfekt i det unisone spillet med bassen i starten.

Groder er en dyktig trompeter, som også skriver fine låter. Bassisten Michael Bisio overbeviser både med fine soloer og interessant ensemble spill, mens trommeslager Jay Rosen blir den som kommenterer det de andre gjør – litt anonymt.

«Reflexology» er blitt en flott kammermusikalsk sak, som bør høres av flere enn oss i pressen som får tilsendt plata. Og for dere festival- og klubbarrangører som ikke kjenner trioen fra før: Her har dere muligheten til å huke fatt i en glimrende trio som vil overraske.

Jan Granlie

Brian Groder (tp, flh), Michael Bisio (b), Jay Rosen (dr)

Skriv et svar