Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRÖTZMANN / PLIAKAS / WERTMÜLLER

«Risc Fullblast»
TROST TR 148

Den tyske saksofonisten Peter Brötzmann er den frie, europeiske jazzens ledestjerne. Helt siden hans første innspilling, «For Adolphe Sax» i 1967 med Peter Kowald og trommeslageren Sven-Åke Johansson, har han vært på tronen, og da hans «Machine Gun» kom i 1968, skapte han bataljer i jazzmiljøet.

Oppgjennom årene har han samarbeidet tett med trommeslageren Han Bennink, pianisten Fred Van Hove, saksofonisten Evan Parker, gitaristen Derek Bailey, og han har turnert med Instant Composers Pool (ICP). Han har vært på utallige turneer med blant andre Paal Nilssen-Love, og hans flørting med punken med gruppen Last Exit og Bill Laswell var nærmest legendarisk.

Nå er han ute med plate i samarbeid med bassisten Marino Pliakas og trommeslageren Michael Wertmüller. Innspillingen er gjort i Wien i mars i fjor, og inneholder sju frittgående strekk, hvor Brötzmann leder an i et heftig sett med musikk for sterke sjeler. Men innimellom er også Brötzmann i stand til å ta det hele ned, som i tredjesporet «Doss House», hvor han plukker fram klarinetten. Da oppdager man nye sider ved den gamle tyskeren, som vil overraske de som ikke kjenner ham så godt.

Brötzmann spiller, som vanlig, for livet hele veien, og etter å ha hørt ham noen ganger det siste halvåret, er det tydelig at han er på vei til et nytt sted. For det han har levert på de senere konsertene, er mye roligere og tilbakelent enn denne «headbanger»-musikken.

Pliakas er en elbassist som passer i denne sammenhengen. Han er langt framme på typpa hele veien og understøtter Brötzmann med gode og intrikate innspill.

Wertmüller er en helt annen trommeslager enn et par av de Br¨tzmann har spilt med i det siste, som Paal Nilssen-Love og Steve Noble. Trommelyden er skarpere, og han herjer ikke like mye som Nilssen-Love, eller er ikke så nedpå som Noble. Men i denne sammenhengen fungerer han godt.

I det hele tatt er dette blitt noe helt annet enn «lette formiddagstoner». Her får vi frittgående improvisasjon som speller i veggene, og som holder hele nabolaget på alerten.

Jan Granlie

Peter Brötzmann (s), Marino Pliakas (elb), Michael Wertmüller (dr)

Skriv et svar