Calum Builder er en australsk saksofonist og komponist som for tiden bor i Danmark! Bortsett fra prosjekter som han er en del av og som ledes av andre, har han for tiden flere prosjekter som han selv driver, så som Murmuration Ensemble – et 11 personers kammerensemble;Messe (You Are Where You Need To Be) en post-religiøs messe for 21 musikere, spilt inn i samarbeid med Sankt Augustins Kirke,Locust & Honey – en duo med den canadiske pianisten Mat Choboter, None of Us Were Really Here (NoUWRH) – en septett som er dedikert til å kombinere fri improvisasjon med korallignende sekvenser.
Snart kommer også hans nye komposisjon og prosjekt Music for Organ, Saxophone and Strings – med medlemmer fra Crush String Collective og organist og komponist Svend Hvidtfelt-Nielsen. Så det er lett å se at dette er en aktiv musiker og komponist, som har en egen forkjærlighet for de større ensemblene. Hans prosjekt, Murmuration Ensemble, hørte vi i Koncertkirken i København under årets Copenhagen Jazz Festival, den 4. juli, og anmeldelsen av den konserten er en del av dagsrapporten fra den dagen, som du kan lese https://salt-peanuts.eu/consert/polsk-avslutning-som-overrasket-stort/.
Om hans nye prosjekt, «Messe (You are where you need to be)», skriver plateselskapet at er en «dekonstruert, tradisjonell, latinsk messe komponert for sju stemmer, sju saksofoner og sju kontrabasser – som inneholder en eklektisk blanding av etablerte klassiske og improviserende musikere fra over tretten land.
«Messe (You are where you need to be)», med den iboende spenningen som ligger i tro, kontemplasjon og sorg – inviterer lytteren til å meditere over hva det vil si å ha et forhold til noe mer enn seg selv».
Og det er et stort verk den australske komponisten og saksofonisten har laget. Her møter vi et musikalsk landskap som, som stort sett, ligger litt på utsiden av hva vi vanligvis skriver om på salt peanuts*, men det er gjennomgående en mektig opplevelse, og det starter med vokalistene i en spennende innledning hvor de tunge bassene etter hvert kommer inn sammen med saksofonene, og vi blir nærmest låst fast i stolen og må spisse ørene for å få med oss alle detaljene.
Og gjennom de sju forskjellige delene, hvor de åpner med «Pater Noster», og avslutter med «Agnus Dei», tas vi med inn i et kirkerom hvor det, på alle måter, er høyt under taket, og hvor de tradisjonelle kirkesangene innimellom får en ny glød som fascinerer. Og i den fjerde delen, «Credo», braker det virkelig løs fra de sju bassene, som får kommentarer fra saksofonrekka, og en av de mannlige vokalistene som gjør hva han kan for å komme til orde over kanonaden av basser. Mektig! Men i femtedelen, «Santus» høres det ut som vi er tatt med inn i det hinsidige, med usedvanlig vakker og kreativ korsang. Så det er mer enn nok variasjon gjennom verket. Og å få de enkelte delene til å henge såpass godt sammen, skal Builder ha all mulig ros for. For selv om stemningene skifter fra del til del, er det en helhet over verket som fascinerer.
Nå er ikke jeg veldig bevandret ut i den tradisjonelle kirkemusikken, men jeg kan høre at dette er et verk som gjerne kan gå inn i historien som et av de store kirkeverkene, og som kan, og bør, oppføres i en rekke kirkerom rundt om i verden.
Vokalstemmene er strålende, saksofonene likeså, og med hele arsenalet av dyktige bassister som grunnelement, er dette blitt et nydelig verk som fascinerer og som (nesten) gjør en som ikke tror altfor mye på det hinsidige, ny inspirasjon. For dette er et verk hvor den tradisjonelle messen blir utfordret både av instrumenteringen og den enkelte musikers tette forhold til fri improvisasjon.
Mektig, spennende og utrolig vakkert!
Jan Granlie
Calum Builder (as, comp, conductor), Håkon Guttormsen (add.conductor), Cosimo Fiaschi (ss), Albert Cirera (ss) Jonas Engel (as), Miguel Crozzoli (ts), Nana Pi Larsen (ts), Michał Biel (bs). Vocal: Therese Aune (s), Susana Nunes (s), Thea Wang (alto), Lucie Szabová (alto), João Neves (tenor), Kenneth Reid (tenor), Josh Herring (bass). Basses: Jesper Nordberg, Asger Thomsen, Mark Gregersen, Piotr Dubajko, Aurelijus Užameckis, Tomo Jacobson, Rafał Różalski