Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CAMÕES / FOUSSAT / PARLE

«Bien Mental»
FOU RECORDS FR-CD 12

På coveret er det bilde av en lettskyet himmel, og inni coveret ser vi tre musikere som omfavner hverandre, og som ser ut som de har det utrolig morsomt. På baksiden av coveret kommer alvoret. Her er opplysningene nøkterne. Hvem spiller, hva spiller de og så de vanlige opplysningene om studio etc.

Med dette som inngang til denne innspillingne, må jeg innrømme at jeg ble litt forvirret. Hva er det egentlig man kan forvente av en plate pakket inn i et slikt cover?

Det dreier seg om tre musikere jeg ikke kjenner fra før, altfiolinisten Joäo Camões, elektronikeren Jean-Marc Foussat og accordeonisten (eller trekkspilleren) Claude Parle i tre komposisjoner som er improvisert fram i studio Pyjama i Frankrike den 8. og 11. januar, sannsynligvis i 2014.

Jeg er en av de som faktisk kan like frapperende og dyktig trekkspillutøvelse. Noen av mine favorittmusikere er trekkspillere, som argentinske Dino Saluzzi og finske Kimmo Pohjonen, og jeg innser at instrumentet kan brukes ytterst kreativt innenfor den nyere improvisasjonsmusikken. Men jeg blir litt skeptisk når det sttes sammen med en altfiolin og elektronikk. Derfor var jeg ytterst skeptisk da jeg satte på platen «Bien Mental».

Men etter å ha hørt gjennom platen noen ganger skjer det ting. En ting er at vi har å gjøre med tre gnistrende gode musikere, men å få fritt improvisert musikk for disse instrumentene på plate, er en utfordring som krever sin lytter.

Men gir du de tre litt tid, så oppdager du at de tre «komposisjonene» «L’autre bout», Á vingt ans» og «Déchirure» har mye å gi.

Man får assosiasjoner til bakgater i enfransk landsby, 50-tallsfilmer, eldre, franske vinbønder i samtale om årets produksjon og musikk fra en mørk kjellerbule i Paris eller ei havnebule i Marseille.

Men, selvsagt hadde det vært best å høre denne musikken i levende live der den ble skapt. Å høre slik musikk på plate blir aldri like bra som å sitte en meter fra musikerne å følge med i kommunikasjonen og intensiteten.

Jan Granlie

João Camões (altvio), Jean-Marc Foussat (elec), Claude Parle (acc)

Skriv et svar