Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CARSTEN DAHL

«Goldberg Variations»
TIGER

Den danske pianisten Carsten Dahl har i mange år forberedt seg på å gjøre sine innspillinger av «Goldberg Variations», et av Bach’ mesterverk. Han har tenkt seg om både vel og lenge, før han har satt seg ved flygelet for endelig å gjøre opptak av dette «verket». I følge coverteksten har han brukt 10 år på spille det inn, sammen med hans «tredje øye», produsenten og teknikeren Jesper Kæv Gliemann.

«Goldberg-variasjonene var opprinnelig ikke skrevet for piano, men for cembalo, noe Dahl løste ved å preparere pianoet ved å bruke «strengene» man finner på undersiden av en skarptromme, og montere disse inn i flygelet. Det gir en helt spesiell tone, som for en del kjennere av stykket, kanskje vil reagere på. Så bare slapp av, det er ingenting feil med stereoanlegget ditt!

Av de innspillingene som fra før foreligger av Bach-stykkene, er det vel Glen Golds utgivelser som er de mest kjente og populære. Dahl går, etter min mening en helt annen vei enn Gold.

Mest av alt viser denne innspillingen at Dahl er en fantastisk musiker. Hans teknikk er glimrende, og mange av variasjonene får et lystig preg som fascinerer. Innimellom skulle jeg kanskje ønske at han spilte låtene på vanlig, streit flygel, men for å få cembalo-effekten, så har han gjort dette valget, og siden det er så vel gjennomført, så fungerer det.

Det hele starter med «Aria» hvor selve melodien presenteres. Deretter får vi alle de 30 variasjonene. Det hele avsluttes med «Aria da Capo», det vil si at vi blir minnet på melodien på nytt.

Jeg synes dette er nok en hjemmeseier for den gode dansken. Han viser at han ikke går i de samme fotsporene som andre pianister, han trekker hatten godt nedover pannen, ser seg ikke til siden, og leverer en praktfull samling «improvisasjoner» over et av Bach mesterstykker.

Jan Granlie

Carsten Dahl (prep.p)

Skriv et svar