Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CARSTEN DAHL

«The Jester»
EX LIBRIS EXLCD30187

Den danske pianisten Carsten Dahl er en aktiv herre. Ikke bare maler han bilder som vises på stadig flere kunstutstillinger rundt om i Danmark (ny utstillingsåpning i Bredegade kunsthandel i København den 29. juni), men han er med på, og utgir, en rekke plateinnspillinger i eget, og andres navn, kontinuerlig. Senest sammen med den norske vokalisten Torhild Ostad på den usigelig vakre platen «Jeg roper til deg», anmeldt her på salt-peanuts.eu for kun få dager siden. (Les hele anmeldelsen her).

Nå er han ute med en soloplate, bestående av 13 improvisasjoner fremført på cembalo i The Village Studio med Thomas Vang bak spakene.
Nå er det ikke helt vanlig at improvisert jazzmusikk blir fremført på cembalo. Derfor er det også litt vanskelig å si om dette kan gå innunder kategorien «jazz», eller om man må plassere platen under rubrikken «klassisk». Men uansett hva man kaller musikken, så er det noe umiskjennelig Carsten Dahlsk over det hele. I studio har man lagt relativt mye romklang på cembaloen, så man nesten føler at improvisasjonene er innspilt i en kirke.

«The Jester» (hoffnarren), kan vel kanskje være en betegnelse for hvordan Dahl av og til føler seg som i den store, kaotiske verden vi lever i akkurat nå. Og grunnen til at platen er gjort på nettopp cembalo er tilfeldig. Dahl ankom studioet for å gjøre en solopiano-session, men så sto cembaloen der etter et opptak fra dagen før. Han satte seg ved den og prøvde den ut, og ble sittende å improvisere på instrumentet i tre timer. Og ut fra disse tre timene får vi nå de 13 improvisasjonene.

Vi får kun cembalo, med Dahls stemme over på noen av låtene. Og ifølge «liner notene» til platen, følte ikke Dahl at han hadde spilt særlig mye, men han var totalt utslitt, noe han selv sier skyldes at dette var en hendelse som lå utenfor selve musikken.

«The Jester» er kanskje blitt den mest originale platen fra Carsten Dahl til nå, i9nkludert hans Goldberg-variasjoner, soloplater, de mange trioplatene, hans Experience-plater og alt det andre vi har hatt gleden av å få fra den gudommelige, danske pianisten de senere årene.

Jan Granlie

Carsten Dahl (harpsichord, v)

Skriv et svar