I 2020 kom saksofonisten, trompeteren og fløytisten Daniel Carter, pianisten Matthew Shipp, bassisten William Parker og trommeslageren Gerald Cleaver ut med utgivelsen «Welcome Adventure! – Vol.1». Nå er de ute med «Welcome Adventure! – Vol. 2», som selvfølgelig skal anmeldes på salt peanuts*. I anmeldelsen av det første volumet komkluderte vi med følgende: «En strålende innspilling som bør nytes med volumet på 11 og med vinduene åpne, for dette er musikk for verden! Nydelig! Og siden dette er «Vol.1», så er det bare å kose seg med denne, helt til «Vol.2» kommer på markedet. Jeg gleder meg allerede!»
Vi måtte vente en stund, men nå er den altså her. Og på den nye utgivelsen får vi fem komposisjoner, som det på vår digitale versjon, ikke benevner hvem som er komponist på de enkelte sporene. Men det spiller ingen rolle, for dette er et kollektiv som improviserer over en lav sko, og de fire musikerne leverer mer enn nok av kreative innspill til at vi godt kan si at alle er medvirkende, selv om kanskje en av musikerne har vært opphavsmann for hver låt.
I den medfølgende teksten kan man lese følgende: «Hvordan tar du imot eventyr? Mangeårige kamerater, legendariske Daniel Carter, Matthew Shipp, William Parker og Gerald Cleaver undersøkte dette på deres første album, «Welcome Adventure, Vol. 1» (anmeldelse av den kan du lese https://salt-peanuts.eu/record/carter-shipp-parker-cleaver/), noe som resulterte i 577 Records’ bestselgende utgivelse i løpet av de 20 årene de har drevet selskapet. Nå tester gruppen ut spørsmålet igjen med sin andre utgivelse, hentet fra den samme historiske innspillingen, den 29. oktober 2019 på Sear Sound, New York City. Saksofonisten og klarinettisten Daniel Carter har samarbeidet med bassisten William Parker siden tidlig på 70-tallet og med pianisten Matthew Shipp fra midten av 80-tallet. Denne trioen hadde tidligere spilt sammen ved andre anledninger, men prøvde å legge til et perkussivt element til lydbildet, og la trommeslageren Gerald Cleaver til i miksen. Fra den varme åpningslåten, «Sunverified» til den rikt lagdelte avslutningen, «Da Rest Is Story», er 5-spors all-star-prosjektet en utforskende glede».
Og allerede fra start er dette fri improvisasjon fra fire av verdens ledende jazzmusikere som markerer seg. Med William Parkers drivende bass-spill, Matthew Shipps lekende pianospill og Gerald Cleavers solide komp, er det mer enn god nok plass for Daniel Carter til å boltre seg på toppen. Og i denne første låten, «Sunverified» avleverer han et strålende altsaksofonspill, hvor han spiller økonomisk uten å forsøke å gå i konkurranse med de andre musikerne i deres heftige driv.
Og det er slik denne kvartetten fungerer. I stor grad et heftig og ytterst lyttende komp med en fortryllende altsaksofonist/klarinettist på toppen som leverer kreativt og spennende spill.
Og det er Carter som er hovedfokus i de fleste låtene, men ikke uten at de tre andre musikerne er med på å gjøre dette til en perle av en plate.
I andresporet, «Blinking Dawn», får vi Carter alene på altsaksofonen i starten. Og denne introen som følges av heftige enkeltslag på tam-tamen til Cleaver, er storveis, før Carter bare må ta det litt ned, men uten at det blir mindre spennende. Og trommespillet til Cleaver utvikler seg nesten til krigstrommer fra den afrikanske jungelen. Og her er det nesten bare Don Cherrys pocket-trompet som mangler for at låten skal være fullkommen. Men den holder mer enn godt nok som duo mellom Carter og Cleaver.
Deretter følger «Mask Production», hvor et relativt komplekst og fint bass-spill fra Parker åpner, sammen med Cleavers trommer. Shipp kaster seg raskt frampå før vi får relativt «mørk» klarinettspill fra Carter som passer perfekt sammen med de tre andres «løse» og fine spill.
Og så følger «Wordwide», hvor Shipp legger i vei med en idé som raskt følges opp av Cleaver. Her kan Shipp nesten høres ut som en litt fri Bill Evans i anslagene, med en mollstemt inngang før Carters litt såre altsaksofon kommer inn. Bass og trommer kommuniserer fint i et litt tungt landskap som, særlig, Shipp drar nytte av i sitt ballade-aktige spill. Og øverst finner vi Carter som følger Shipps ideer helt til døra. Å levere en slik perle av en improvisasjon fra fire musikere krever fire musikere som kjenner hverandre godt, og som vet hvor den enkelte vil utvikle melodien. Og her synes jeg de gjør det på en fortreffelig måte.
Og sa avrunder de denne fantastisk fine platen med «Da Rest Is Story», en låt hvor alle de fire får like stor plass. Her føler jeg på mange måter at det er Parker som setter «standarden» sammen med Shipp, mens Cleaver «leker» i bakgrunnen og Carter får fritt spillerom i toppen. Her får vi også noen fine bass-innspill som nesten kan høres ut som en blanding av Charlie Haden og Charles Mingus, og som beviser hvilken fremragende bassist Parker er. Og Shipps pianospill er hele veien kontrasterende, «lekent» og ytterst kreativt.
Om noen avfeier denne utgivelsen med at dette er «restlageret» fra innspillingen den 29. oktober 2019, så er jeg overbevist om at de tar feil. For den musikken som de fire gir oss her er, om mulig, enda mer spennende enn første-volumet. Og kan vi håpe på at det blir en volum 3 også, så skal ikke jeg være den som klager. For dette er ettertenksom, kreativ, spennende musikk som tar oss med inn i de fires musikalske verden, hvor ikke så mange andre klarer å trenge inn.
Jeg vet ikke helt hva grunnen er. Men nesten hver gang jeg setter på en plate hvor bassisten William Parker medvirker, så føler jeg en helt spesiell ro. Det er noe med lydbildet som denne bassisten tar med seg inn i de musikalske sammenhengene han er med på som er helt særegne. Og det skjer nesten uansett hvem han spiller med. Det kan være at han er med på å skape en trygghet og ro blant musikerne, som man kan høre i musikken, men uansett er det alltid store opplevelser og høre ham. Og sammen med Daniel Carter, Matthew Shipp og Gerald Cleaver låter det fremragende!
Jan Granlie
Daniel Carter (s, cl), Matthew Shipp (p), William Parker (b), Gerald Cleaver (dr)