Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CECILIE STRANGE QUARTET

«The Beginning»
GATEWAY CS2015

Den 30-årige saksofonisten Cecilie Strange er utdannet fra Syddansk Musikkonservatorium i Odense, men har også hatt timer hos Chris Cheek, Rudresh Mahanthappa og George Garzone i New York. Musikken på «The Beginning» beveger seg i forskjellige deler av jazzen etter 1960, eller som Cecilie Strange, selv sier: «Det overordnede mål er lysten til at eksperimentere og udforske jazzen og tilføje den kant og skævhed».

Cecilie Strange er her i godt i selskap med tre unge menn og en erfaren herre. Med gitarist Stian Swensson, bassisten Morten Christian Kaxholm og trommeslageren Rasmus Schmidt, som ungdomsalibiet, og trompeteren Kasper Tranberg som veteran.

Cecilie Strange Quartet deltok i 2010 i Danmark Radios underholdningsprogram «Talent 2010» hvor hun gjorde låta «Sekunda» som da ble gjort unna på 2½ minutt, men som på platen er på over seks minutter.

Stange er en saksofonist som føyer seg inn i rekken av relativt unge, kvinnelige instrumentalister. Hun har en ren, men litt nøytral tone i hornet, som fungerer godt sammen med Tranbergs røffere trompet.

Vi får 13 låter, som alle er komponert av Strange, noe som beviser at hun også er en mer enn habil komponist. For det er fine komposisjoner hun serverer. Musikken ligger i et litt nordisk landskap, låtene er nesten sangbare, og det stikker ikke noen steder.

Tittelsporet, «The Beginning» er et fint stykke nordisk musikk, som gjerne kunne vært komponert av Lars Gullin, Bernt Egerbladh eller Bernt Rosengren. Et enkelt, litt naivt tema, som oser av nordisk landskap, og som musikerne får svært mye ut av.

Medmusikantene markerer seg med både fint ensemblespill og soloer, og på «The Beginning» leverer Haxholm en strålende bass-solo.

«Sekunda» er et hurtigløp, hvor Haxholm kjører på med heftig walking bass under Stranges saksofon. Her kommer også Tranberg inn med en strålende solo, hvor han ligger tett opp til Clifford Brown (og kanskje en ung Chet Baker) i uttrykket. Kanskje platas beste spor.

Man bør også merke seg gitaristen Stian Swensson, som bl.a. på den lyriske og fine balladen «When Winter Turns to Spring» leverer en nydelig solo.

Og slik fortsetter det. Vi får fine komposisjoner fremført av et fint knippe, unge danske musikere (pluss Tranberg), og hele veien viser de at de er fortrolige med senbopen og det nordiske uttrykket.

Cecilie Strange er en saksofonist man skal merke seg for fremtiden. Hun kan selvsagt utvikle tonen i saksofonen til å bli mer personlig, men som komponist og bandleder fungerer hun perfekt. Og resten av det relativt unge laget av musikere viser at de er i fremste rekke på den danske jazzscenen, og hele veien virker det som de føler seg trygge i nærheten av veteran Tranberg.

Jan Granlie

Cecilie Strange (s), Kasper Tranberg (tp), Stian Swnsson (g), Morten Christian Haxholm (b), Rasmus Schmidt (dr)

 

Skriv et svar