Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CHAPTER SEVEN

«Thums Up»
CAPRICE RECORDS CAP 21935 (LP)

Jazz i Sverige var en unik plateserie gjennom mer enn 25 år. Fra 1971 samarbeidet Orkesterjournalen med Rikskonsertene om utgivelsene på platelabelen Caprice Records, Rikskonsertenes egen label. Leserne av Orkesterjournalen og Rikskonsertenes eget tidsskrift Tonfallet stemte hvert år for å peke ut det svenske jazzensemblet som fortjente å debutere på plate. Den første vinneren av avstemningen, for utgivelse i 1972, var den tyrkiske trompeteren Maffy Falays gruppe Sevda. Andre vinner, for 1973, ble gruppa Rena Rama, med bl.a.a Bobo Stenson, Lennart Åberg og Bengt Berger, ei gruppe som virkelig satte den nye svenske jazzen på verdenskartet. Disse gruppenes album Jazz i Sverige ’72 og Jazz i Sverige ’73 ble de første utgivelsene i en lang serie som fortsatte helt til 2010.

I 1987 tok den perkussive giganten Bengt «Beche» Berger initiativ til å lage et nytt band — en oktett som ble kalt Chapter Seven. Med seg hadde han nye og gamle samarbeidspartnere, som Lennart Åberg (fra bl.a. Rena Rama), Roland Keijser (fra bl.a. Arbete och Fritid). Trommeslager og perkusjonist Anders Kjellberg og bassist Anders Jormin hadde begge vært med i seinere inkarnasjoner av Rena Rama. Det var pakket inn i en svært så utradisjonell sammensetning: Fire blåsere, to bassister og Beche-tro; to trommeslagere.

Oktetten dro i Rainbow-studioet i Oslo i desember 1987, og med Jan Erik Kongshaug ved spakene, spilte de inn en serie med tre Berger-låter og cover-låter av andre, arrangert av Bengt Berger. Den andre bassisten i ensemblet, Sergei Munchin, som seinere bl.a. var med i gruppa Mwendo Dawo, har også ei låt på albumet.

Da plata ble utgitt i 1988 var også Grammisgalan tilbake, etter mange års fravær. På den første Grammisutdelingen i februar 1988 hadde 1987-utgivelsen i serien Jazz i Sverige — Monica Borrfors Quintets album Your Touch — vunnet Årets jazzutgivelse. Under Grammisgalan 9. mars 1989 vant så også Chapter Seven jazz-Grammisen, for 1988-utgivelser, med Thums Up.

La det være sagt med en gang: Tittelen på albumet er ikke en skrivefeil. Navnet er hentet fra en indisk leskedrikk som Bengt Berger kom over under ett av sine lange opphold i India for å studere indisk perkusjon. Nå ble Thums Up det eneste albumet som ble utgitt med dette bandet. Fra og med utgivelsen i 1988 gikk Caprice Records og Svenska Rikskonserter vekk fra å utgi albumene i serien Jazz i Sverige som LP-er på vinyl, og over til det da nye formatet Compact Disc, eller CD. Thums Up kom derfor aldri ut i vinylformatet, men ble utgitt på CD og kassett.

Jonas Kullhammar tok for ikke lenge siden initiativ til at Caprice records ga ut 1994-vinneren med bandet Jazz Furniture på LP. Likeens tok han tilsvarende initiativ til å få utgitt Thums Up på vinyl. Og i november 2022 ble den sluppet, med en konsert med et gjenskapt Chapter Seven på scenen. Kullhammar har forestått gjennomføring og remastring for den nye utgivelsen på — selvfølgelig — gul vinyl.

Det er blitt en overveldende skive, fra første stund: En intro med temaet fra Ornette Colemans The Opener/Closer, ellers kjent som Open or Close, med kvartetten Old and New Dreams, åpner albumet. Før vi sveiper over i Jacques Offenbachs musikk, med et utdrag fra La Belle Héléne — kanskje den mest kjente av Offenbachs opera bouffes.  På plata benevnt som La Belle Helen …!

Høydepunktene står i kø på plata. Tittellåta har solistisk bidrag ikke minst fra saksofonisten Roland Keijser. Keijser og Berger hadde et langvarig samarbeid som går helt tilbake til Arbete och Fritid på 1970-tallet, og her fortsetter det. Når partyet ender med at de vender tilbake til Colemans tema (meg bekjent er dette temaet aldri festet til plate av opphavsmannen), nå med et fortreffelig bidrag fra Lennart Åberg, er det at det slår meg: Denne plata er som en bro mellom den unge og friske svenskejazzen som vokste fram rundt tiårsskiftet 1970, og der jazzen i Skandinavia var på slutten av 1980-tallet.

Enhver som har selv den aller minste interesse for svensk og skandinavisk jazz bør skaffe seg denne plata. Den er fortsatt mulig å få tak i på CD også, om ikke vinyl-utgivelse er aktuelt for deg. Gjenutgivelsen på CD fra 2007 — katalognummer CAP 21361 — er fortsatt til salgs hos distributøren til Caprice Records.

Som nevnt ble det aldri mer enn dette ene albumet med gruppa. Meg bekjent var de i Norge kun én gang; på Kongsberg jazzfestival i 1988. Men heldigivs finnes det mer av dette bandet. Nedenfor er kan du se et over to timer langt live-opptak av bandet, gjort av SVT på Fasching i Stockholm.

Johan Hauknes

Bengt Berger (dr, perc), Anders Kjellberg (dr, perc), Anders Jormin (b), Sergei Muchin (b), Lennart Åberg (ts, ss), Roland Keijser (ts, ss), Thomas Gustafsson (ts, ss, perc), Nils Landgren (tb)

 

Skriv et svar