Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CHARMING HOSTESS

«The Ginzburg Geography»
TZADIK, TZA4039

Den amerikanske saksofonisten, komponisten, organisatoren og plateselskapsdirektøren, John Zorn, som har fått oppdraget å være «Artist-in-Residence» under Moldejazz i juli, har gjennom mye av sin karriere fulgt sitt jødiske opphav, og utgitt en rekke spennende utgivelser med særegne plateprosjekter med den musikken som kan lenkes til den jødiske tradisjonen

«The Ginzburg Geography» er hentet fra livet og arbeidet til Natalia og Leone Ginzburg, to italienske jøder som var kjent for sin antifascistiske motstand. «The Ginzburg Geography» gir oss tradisjonell musikk fra de italienske regionene Piemonte, Abruzzo og Roma, kombinert med tekster fra italiensk jødisk liturgi, pluss italienske antifascistiske sanger – arbeidersanger og motstandshymner.

Vokalisten Jewlia Eisenberg (1970/71-2021) var en komponist, vokalist, lekkantor og grunnlegger av prosjektet Charming Hostess. Hun var interessert i de emosjonelle, erotiske og åndelige stemningene som stemmen kan inneholde. Arbeidet hennes utforsker skjæringspunktet mellom tekst og det kroppen kan framskaffe av sang, hvor hun, og hennes medvokalister, kombinerer det verbale og det ikke-verbale språket. Samarbeidspartnere på prosjektet er Fantom Slobode, koreografen Jo Kreiter og filmskaperen Lynn Sachs. Hun har gjort flere bestillingsoppdrag, så som «Harmonices Mundi», og «Red Rosa», en sangsyklus basert på navnet til Rosa Luxemburg. Hun rakk å gjøre flere plateprosjekter, blant annet på John Zorns selskap, Tzadik Records, både med Charming Hostess og bandet Red Pocket. Hun har vært «Artist-in-Residence» ved MIT og University of Denver, og hun har studert med Muna Nissimova, Fred Frith og Daniel Boyarin, og hobbyene hennes er, ifølge presseskrivet, klassekamp, strikking og knusing av frontruter på SUV-frontruterbiler! Hun er født og oppvokst i Brooklyn, men bodde de siste årene av sitt liv i San Fransisco.

Med seg på platen har hun to andre vokalister, Cynthia Taylor og Ganda Suthvarakomi, Marika Hughes er med på cello, vokal og cymbal, Max Baloian på bass og gitar, Dan Cantrell på accordion, hammondorgel, pumpeorgel og harmonium, Jason Lewis på trommer og perkusjon og Jason Ditzian på klarinett. I tillegg har hun invitert med en rekke gjester der hvor hun gjerne ville fylle ut lydbildet.

Vi får 13 låter, som de fleste, i alle fall for meg, høres ut som folkelige, jødiske melodier, som forteller om kampen mot de italienske fascistene og høyrekreftene, som særlig har markert seg i Nord-Italia. Musikken er fin og spennende, men ligger et stykke unna det vi vanligvis skriver om på salt peanuts*. Og innimellom får vi noen perler av folkemusikk, som for eksempel sjettesporet «Guerra du Popolo», hvor Eisenbergs stemme trer godt fram over det som kanskje kan kalles klezmer-musikk. Og i den kjente kampsangen «La Lega», som alle vi som har fulgt venstresiden noen år, kjenner godt. Og når de, som nest siste låt, gjør «All You Rascists Bound To Lose», som er en slags «americana» med sterk og engasjerende tekst, kan gjerne bli en kampsang i gatene i disse tider, hvor store deler av den ekstreme høyresiden bare blir sterkere og sterkere.

Dette er blitt en spennende og kraftig anti-fascistisk utgivelse som de fleste på venstresiden bør skaffe seg. Og hvis noen fra den ekstreme høyresiden også går til innkjøp av platen, vil de nok snart skifte side i den politiske kampen.

De 13 låtene fremføres med stor overbevisning – ikke bare med Eisenbergs stemme i front, men også på grunn av fine arrangementer og fine instrumentale og vokale bidrag.

Knytt nevene, og kjemp, kamerater! Det er viktig i dagens verden, og Eisenberg og hennes venner er med på å sparke oss ut i gatene for å ta kampen. Og å lytte til denne på hver 1. mai framover, og på hver eneste kampdag framover, bør nesten være obligatorisk i dag!

Jan Granlie

Jewila Eisenberg (v), Cynthia Taylor (v), Ganda Suthvarakomi (v), Marika Hughes (c, v, cymbal), Max Baloian (b, g), Dan Cantrell (acc, org, harmonium), Jason Lewis (dr, perc), Jason Ditzian (cl), Jeremiah Lockwood (g), Laura Inserra (perc), Morgan Nilsen (cl), Dina Maccabee (vio, viola), Jessica Ivry (c), Sylvain Carton (s, cl), Darren Johnston (tp), Kat Covell (scrub board), Alisa Rose (vio), Nina Rolle (v), Nils Frykdahl (v), Dawn McCarthy (v), Dan Rathbun (v)

Skriv et svar