Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CHICO FREEMAN / HEIRI KÄNZIG

«The Arrival»
INTAKT CD251

Den amerikanske saksofonisten Chico Freeman er en musiker som har besøkt Norden en rekke ganger. Han er sønn av saksofonisten Von Freeman, og han har holdt det gående, ikke minst på platefronten, jevnt og trutt siden debuten med «Morning Prayer» (India Navigation) i 1976. Har har gjort en rekke innspillinger i eget navn, den seneste, «Elvin: Tribute to Elvin Jones», hvor bl.a. saksofonkollega Joe Lovano medvirker, kom i 2012. Han har gjort innspillinger med altsaksofonisten Arthur Blythe, trompeteren Lester Bowie, med faren Von, med The Leaders, med David Murray, kollektivet Roots, pianisten Mal Waldron, trommeslageren Jack DeJohnette, orkesterlederen Kip Hanrahan, bassisten Cecil McBee, pianistene Don Pullen og McCoy Tyner og trommeslageren Edvard Vesala, for å nevne noen.

Bassisten Heiri Känzig er født i Newe York, men har (nesten) hele sitt liv oppholdt seg i Sveits. Han blir regnet som en av de mest fremtredende bassistene innenfor den europeiske jazzen, selv om han ikke er så kjent her oppe i nord. Han har spilt med en rekke velkjente musikere, så som pianisten Art Lande, trompeteren Kenny Wheeler, saksofonisten Charlie Mariano, trommeslageren Daniel Humair og flere av de mest kjente mellom-europeiske musikerne.

Sammen har de laget et ustyrtelig vakkert duoalbum på det sveitsiske selskapet Intakt. Ikke bare er det vakkert, men det er også overraskende at dette selskapet, som til daglig utgir mer fritt gående musikk enn dette.

Musikken er i hovedsak skrevet av de to, men vi får også mer kjente standarder som «Dat Dere» av Bobby Timmons og John Coltranes «After The Rain» i tilbakelente og vakre versjoner.

De to skriver fine komposisjoner. Freeman har en fin tone i hornet, som glir stille og fredelig framover, uten at han anstrenger seg nevneverdig for å utfordre lytteren. Känzig har en nydelig tone i bassen, og hans kompspill er strålende. Og alt fungerer svært bra sammen.

Dette er rett og slett blitt en vakker duoplate med en saksofonist som vi gjerne hører mer til, og en bassist vi ikke kjente fra før, men som overbeviser stort. Favorittspor? Blant flere velger jeg meg den fine balladen «Will I See You In The Morning» av Freeman. Vakkert!

Jan Granlie

Chico Freeman (ts), Heiri Känzig (b)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.