Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CORTEX

«Live»
CLEAN FEED CF309CD

Stedet er Victoria, Nasjonal jazzscene, midt på paradegaten Karl Johan i Oslo. Det er torsdag 12. september i fjor, og på scenen står saksofonisten Kristoffer Alberts, kornettisten Thomas Johansson, bassisten Ola Høyer og trommeslageren Gard Nilssen. Det er en stund siden Cortex har spilt på Victoria, men de som har møtte opp denne kvelden setter pris på gjenhøret.

De starter med «Opening» hvor Alberts virkelig får strekt ut i starten før Johansson overtar ledertrøya. Vi får en følelse av 60-tall med John Coltrane og noen av hans band. Bak kjører Nilssen et stødig komp sammen med Høyers bassganger, som gjerne kunne ha vært litt mer framme i miksen, noe som spesielt merkes i bassoloen på slutten av førstelåta. Og slik fortsetter det. De to blåserne briljerer over en stødig komp, og vi blir nesten litt satt ut over hvor kreativt og virilt de to blåserne utfører jobben.

Johansson er et godt stykke unna for eksempel Don Cherry, det er mer som Magnus Broo, men spilt på kornett i stedet for trompet. Alberts er en altfor skjult skatt i det sterke norske saksofonmiljøet. Han har en ytterst sterk stemme i Coltrane-landskapet, og vi noterer at det er overraskende at det etter hvert har kommer så mange dyktige saksofonister fram i det norske jazzmiljøet. Når han trekker fram barytonsaksofonen i tredjesporet «Endorphin» er det bare å sette seg tilbake og nyte. Lytt også til det flotte trommespillet til Gard Nilssen på dette sporet.

Men det mest overraskende med denne innspillingen, er faktisk Gard Nilssens tilbakeholdte rolle i kvartetten. Det burde kanskje være plass for litt flere sprell fra en av Europas beste og mest interessante trommeslagere, når man skal gjøre en live-innspilling.

Alle låtene er komponert av Thomas Johansson, og viser at han også kan den delen av jobben. Variert, interessant og spennende.

Sju låter, som alle er fascinerende. Hvis Cortex dukker opp i nærheten av deg i framtida, er det ingen vits å nøle. Kjøp billett og kom deg på jazzklubb! For Cortex får det til å koke!

Jan Granlie

Thomas Johansson (cor), Kristoffer Alberts (s), Ola Høyer (b), Gard Nilssen (dr)

Skriv et svar