Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

COSMIC SWING ORCHESTRA

«Cosmic Swing Orchestra»
FJORDGATA RECORDS

Cosmic Swing Orchestra er i følge bandets hjemmeside «et tolvmanns jazzband dedikert til å inspirere mennesker til å åpne hjernen deres for et antikapitalistisk og ikke-kommersielt syn på livet». Bandet ble dannet på Petter Dalanes initiativ i 2018, og siden den gang har bandet vokst til å bli et kollektiv som trekker på alle bandmedlemmenes styrker som musikere og mennesker. «Sterkt inspirert av Sun Ra som intellektuell, musiker, formidler og utøver, kretser tekstene våre hovedsakelig rundt spørsmål som klimakrisen, masseutryddelse og sosial ulikhet. I likhet med Sun Ra prøver vi å kommunisere disse seriøse temaene med mye humor og moro, for som Dalai Lama sa, når folk ler, er de åpne for å endre mening».

Platen er nok ikkje helt ny, men dukket opp saman med en annen plate frå Fjordgata Records i Trondheim, som vil bli anmeldt etter hvert.

Bandet har hatt en rekke musikere innom siden starten, og består i dennne versjonen av trompeterne Øyvind Mathisen og Ola Lømo Ellingsen, hornisten og wagnertubaisten Even Brodwall, trombonisten Astrid Ombudstvedt, saksofonistene og fløytistene Erlend Vasngen Kongtorp, Aksel Rønning, Cecilie Grundt og Jenny Frøysa, vokalisten og perkusjonisten Sara Fjeldvær, pianist og gitarist Petter Dalane, bassisten Alexander Riis og trommeslageren Martin Mellem. Innspillingen er gjort i Lydhagen Studio den 19.-21. desember 2019, og vi får sju komposisjoner, som jo, har en viss relasjon til Sun Ra, men som like mye kan relateres til noe av det Willem Breuker og Instant Composers Pool i Nederland har holdt på med, sjølv om alle disse beveger seg adskillig lenger ut «til venstre» enn denne unge gjengen frå Trondheim.

Men det er et morsomt og engasjerende band vi får møte. De må være det perfekte bandet for en avslutning på en hver jazzfestival, hvor man lager fest for de frivillige medarbeiderne, og hvor «party» er vel så viktig som seriøs musisering.

Men det er ikkje bare fest med Cosmic Swing Orchestra. Det er dyktige musikere over hele linjen, og de gjør musikk som fenger og som gjør en konsert med gjengen til en kosmisk reise som engasjerer. For en del år siden hørte eg det finske Bad Ass Brass Band, avslutte Tampere Jazz Happening, med en heidundrande konsert. Og mye av den same følelsen får eg når eg lytter til denne gjengen. Her er det full fest samtidig som de spiller utterst sjarmerende jazzmusikk med viktig bodskap. Jeg har en mistanke om at det er  pianisten Petter Dalane som er drivkraften i bandet, og om så er, så har han vært flink til å rekruttere dyktige musikere blant de mange jazzstudentene i Trondheim. For gjennomgående er dette en fryd å lytte til, viss man legger vekk de intelektuelle jazzbrillene og bare gir seg over for en gjeng musikere, hvor det viktige er å spreie glede blant publikum.

Jan Granlie

Øyvind Mathisen (tp), Ola Lømo Ellingsen (tp), Even Brodwall (frh, wagnertuba), Astrid Ombudstvedt (tb), Erlend Vasngen Kongtorp (ss, ts), Aksel Rønning (as, fl), Cecilie Grundt  (ss, ts, fl), Jenny Frøysa (bs, bcl), Sara Fjeldvær (v, perc), Petter Dalane (p, g), Alexander Riis (b), Martin Mellem (dr)

Skriv et svar