Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DAN PETER SUNDLAND

«Home Stretch»
CREATIVE SOURCES RECORDINGS 331CD

Den norske bassisten Dan Peter Sundland er, som en del andre norske jazzmusikere, basert i Berlin. Han kommer opprinnelig fra Oslo, men er oppvokst i den lille stedet Børsa, sør for Trondheim. Og jeg tar ikke mye feil om jeg påstår at han må være den eneste jazzmusikeren denne bygda har fostret noen gang. Han startet å spille bass da han var 14, sammen med bl.a. Mattis Kleppen. Han gikk på Sund Folkehøgskole, og har en bachelor ved jazzlinja på NTNU i Trondheim. Senere studerte han ved Berlin Jazz Institute og ved Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Noen, i alle fall i Norge, vil nok huske han fra innspillingen Nina – The Gueathouse fra 2013, eller i bandet Sommerfuglfisk.

I 2015 var han engasjert til Moldejazz for å gjøre en spesialkonsert, etter at han fikk Sparebank 1’s talentpris i 2013. På denne konserten tok han med seg sine medmusikanter fra Berlin, og bandet Home Strech var et faktum.

Vi får høre saksofonisten Phillipp Gropper, pianisten Antonis Anissego og trommeslageren Steve Heather i tillegg til Sundland selv med sitt helt særegne el-bass-spill, som nesten kan sammenlignes med det vi hører fra Steve Swallow.

De 13 sporene vi her får servert henger godt sammen, og det hele virker nesten som en symfoni. Det starter nede og litt forsiktig, før det bygger seg opp med fine improvisasjoner og strålende ensemblespill. Innimellom får vi et og annet hvileskjær, men det kan vi tåle. Som helhet fungerer dette fint.

Spesielt legger vi merke til Sundlands fine bass-spill, hvor han bruker el.bassen nesten som en akustisk bass, men hvor han utvider bruksmåten nærmest som om det var en gitar. Hans teknikk er frapperende og når man ser han på scenen, så ligner han ikke på noen annen el.bassist. Han holder el.bassen som var det en kontrabass, men det som kommer ut av lyd er strålende.

På denne innspillingen legger vi spesielt merke til den fine låta «Instruments of Indefinite Pitch», hvor alle musikerne får utfolde seg i stor grad.

Dette er blitt en «typisk Berlin»-plate, som jeg føler tar til seg inspirasjon fra hele det europeiske frijazzmiljøet, samler det blant de fire musikerne, og sprer det ut til oss som lyttere. Alle fire musikerne gjør en fin jobb, og det er blitt en plate man skal lytte på fra start til mål. En plate som bør bringe denne kvartetten ut til alle kanter av Europa og verden.

Jan Granlie

Dan Peter Sundland (b), Phillipp Gropper (s), Antonis Anissego (p), Steve Heather (dr, elec)

Skriv et svar