Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANIEL KARLSSON TRIO

«Ding Dong»
BRUS & KNASTER

Pianisten Daniel Karlsson jobber tidvis som musiker og tidvis som båt-texisjåfør i Stockholm skjærgård, noe som gir han muligheter til å føle været tett på kroppen. I tillegg får han muligheten til å leve midt i verdens høyeste himmel, se horisontene, det «öppna landskapet» og verden på en litt annen måte enn om han skulle oppholde seg i storbyen hele tiden.

Dette er noe som også påvirker den musikken han lager, også for sin trio, hvor han spiller sammen med bassisten Christian Spering og trommeslageren Fredrik Rundqvist. På mange måter får man en følelse av trioen e.s.t. når man hører Karlsson og hans venner. Det er noe med det åpne landskapet og det rytmiske, som ligger tett på en del av den musikken Esbjörn Svensson gjorde.

Det starter med tittelsporet «Ding Dong», hvor Karlsson trakterer både piano og keyboards. Låten er funkbasert, og passer perfekt for de tre musikerne. Den går over i «Last Tesors», som følger litt i samme spor. Men denne er mer drivende, uten at e.s.t. forsvinner fra bakgrunnen. Men dette er ingen e.s.t.-kopi. Her kan man trekke linjene tilbake mange år innenfor den svenske jazzen. Og man kan høre gjenkjennelige trekk fra for eksempel Jan Johansson i Karlssons musikk, like mye som man kan fornemme inspirasjoner fra for eksempel Joe Zawinul.

«Streetlight Shadow», starter mer eksperimentelt enn de foregående. Karlsson kombinerer keyboards med å arbeide inne i flygelet, og så spiller han over sine egne ideer på en fin måte.

Og slik fortsetter det, med «A Man and his Umbrella», som er en hurtigere låt enn de foregående, og som har et morsomt tema, og vi får en fin bass-solo fra Spering. «Spyder’s Mam», er et enkelt og fint tema de tre spinner rundt. Låta er optimistisk og fin, og gir positive vibrasjoner, som alle de andre låtene på albumet.

Så avslutter de med «Passing Fury», som sprer seg mer utover enn de foregående. Her lar musikerne måkene fly, bølgene være bølger, havet gjøre akkurat hva det vil, mens de tre musikerne hygger seg innendørs i varmen. Også en låt som har mye nordisk i seg, men som samtidig er veldig typisk Daniel Karlsson Trio.

Trioens forrige innspilling, «at the Feel Free Falafel» konkluderte vi med at det var en medrivende og original innspilling fra en trio som går sine egne veier, og som plukker godbiter fra mange hold og kolleger, og samler det i sitt eget uttrykk. Og det er noe som mer enn gjerne kan sier også om den nye innspillingen. Vi får musikk som har mye himmel og hav i seg, samtidig som Karlsson og hans medmusikanter ikke har glemt livet i storbyen Stockholm.

Jan Granlie

Daniel Karlsson (p, keys), Christian Spering (b, c), Fredrik Rundqvist (dr, perc)

Skriv et svar