Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANIEL KARLSSON TRIO

«at the Feel Free Falafel»
BRUS 036

Den svenske pianisten Daniel Karlsson kommer opprinnelig fra Kristinehamn. Nå er han bosatt i den Stockholmske skjærgården, på øya Runmarö, hvor han ved siden av å være en svært aktiv pianist, også jobber som båttaxisjåfør.

Mange vil kjenne han fra Fredrik Noren Band og Oddjob, men han har også spilt med musikere som Ernie Watts, Peter Erskine, Till Brönner, Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson og Lisa Nilsson og Andreas Pettersson Quartet. De siste fem årene har han ledet sin egen trio, ved siden av funkprosjektet Karlsson’s Headache. Han har i eget navn utgitt flere plater, blant annet «Pan-Pan» og «Das Taxibat» (trioens debut) og «Fision for fish», og i 2005 ble han kåret til årets jazzmusiker i Sverige.

For innspillingen «Fusion for Fish» fikk de i 2014 både «Jazzkatten» for årets jazzgruppe, Orkesterjournalens «Gyllene skiva» og en svensk Grammis.

Trioen består foruten av han selv av bassisten Christian Spering og trommeslageren Fredrik Rundqvist, og på «at the Feel Free Falafel» har de med Andreas Hourdakis på gitar på et par spor og fiolinisten Rebecca Karlsson på ett spor.

Vi får servert ni låter komponert av Karlsson. Og det er ikke i tvil om at han kan sitt håndverk. Hans komposisjoner er litt funky, også i denne sammenhengen hvor man i hovedsak opererer med en akustisk trio. Både Spering og Rundqvist er utmerkede medspillere, og variasjonen mellom de enkelte låtene er stor og spenmnende.

Her får vi alt fra streit pianotrio, via funky tilnærminger som fungerer fint, hvor Spering virkelig er på hjemmebane, til de roligere ballader.

Men hele tiden bringer de tre inn nye elementer i de forskjellige stilretningene, som i «The Daily Döner» hvor fiolinisten Rebecka Karlsson spiller fint fiolin, og i «Two Blocks Away», hvor keyboardspillet til Karlsson er fascinerende.

De er innom litt som kan minne om e.s.t., med flott pianospill fra Katlsson. Hør bare på hans solo på «Sambal Cymbal», som svinger storartet.

I det hele er dette blitt en flott, medrivende og original innspilling fra en trio som går sine egne veier, og som plukker godbiter fra mange hold og kolleger, og samler det til sitt helt eget uttrykk. Og vi møter tre musikere som trakterer sine instrumenter på aller beste måte. En flott innspilling!

Jan Granlie

Daniel Karlsson (p, org, mellotron, Roland DSO), Christian Spering (b, tar shehnai), Fredrik Rundqvist (dr, perc), Andreas Hourdakis (g, 7, 9), Rebecka Karlsson (vio, 2)

Skriv et svar