Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANILO PÉREZ

«Panama 500»
MACKAVENUE MAC 1075

Pianisten Danilo Pérez kommer opprinnelig fra Panama. Han ble født i landet i 1965, og har de senere årene fått et navn som en av de ledende pianistene innenfor den amerikanske jazzen. Han gjorde flere innspillinger med Dizzie Gillispie, og nå om dagen møter vi han i selskap med saksofonisten Wayne Shorter i hans kvartett.

På «Panama 500» har jeg en idé om at han har tenkt å hylle hjemlandet med ei plate. Han har tatt utgangspunkt i hele landets historie, fra spanjolen Vasco Núñez de Balboa oppdaget landet i 1513, og fram til i dag.

Han har fått med seg ei røys av musikere, både fra USa og Panama, noe som gjør innspillingen til en «fet» hyllest.

Det starter med «Rediscovery of the South Sea» med heftige rytmer og drivende spill fra hele gjengen. Derfra går det til tittellåta «Panama 500» og hele historien.

Personlig synes jeg dette til tider blir for mye av det gode. Det blir på en måte som om Pérez skal ha inn alle historien om landet og fra sin egen oppvekst inn i nesten hver eneste låt. Musikken er funky og veldig autentisk fra landet som ligger utsatt til mellom Costa Rica og Colombia.

Jeg er klar over at det er mange historier å fortelle fra denne delen av verden, men jeg tror Pérez skulle ha begrenset seg litt.

Men han spiller glitrende piano hele veien. Det samme gjør flere av medmusikantene, som for eksempel fiolinisten Alex Hargreaves – og selvsagt – trommeslageren Brian Blade, som jeg tror du kan sette til å kompe nesten hvem som helst, og han løfter helhetsinntrykket kraftig.

Men med å gape ikke fullt så høyt, så tror jeg dette ville blitt en mye bedre innspilling enn det vi nå har fått servert. Det blir ikke alltid mer interessant musikk om du lesser på med en haug med perkusjon og strykere, selv om musikken skal illustrere Latin Amerikas kultur, og Panama spesielt.

Jan Granlie

Danilo Pérez (p, cowbell), John Patotucci (b), Brian Blade (dr), Ben Street (b), Adam Cruz (dr), Alex Hargreaves (vio), Sachi Petitucci (c), Roman Díaz (perc), Rogério Boccato (perc), Milagros Blades (v, perc), Ricaurte Villareal (caja, güiro), Guna Musicians (div. perc)

Skriv et svar